Investigarea în Germania a unui director Facebook pentru favorizarea incitării la ură și interdicția de a mai folosi cookies pentru urmărirea internauților belgieni sunt doar ultimele probleme cu care se confruntă rețeaua de socializare în Europa.

Martin Ott, director general al Facebook pentru Europa de Nord, Centrală și de Est, este suspectat de către Procuratura din Hamburg că a ignorat în mod intenționat comentariile care incită la ură, postate pe rețeaua de socializare, scrie Spiegel Online.

O purtătoare de cuvânt a Procuraturii a confirmat informația, precizând că investigația se află ”într-o fază incipientă”. Aceasta a mai spus că se fac cercetări pentru a stabili ce astfel de mesaje și cât timp au fost postate pe Facebook, în condițiile în care autoritățile germane au cerut, în luna august, companiei să cenzureze mesajele rasiste și xenofobe.

Ministrul Justiției, Heiko Maas, a declarat atunci că rețeaua este obligată prin lege să șteargă astfel de comentarii.

Ancheta împotriva lui Martin Ott amplifică scandalul, după ce, luna trecută, alți trei manageri ai Facebook au fost acuzați că nu au acționat suficient de mult împotriva comentariilor rasiste, care s-au înmulțit semnificativ odată cu venirea în Germania a sute de mii de refugiați.

În ambele cazuri investigațiile au fost lansate în urma unor plângeri formulate de avocatul Chan-jo Jun.

În plângerea depusă în octombrie, avocatul bavarez nota că Facebook Germania ”încurajează difuzarea unor mesaje de incitare la ură și a unor materiale pasibile de pedeapsă”.

Chan jo-Jun a precizat că a semnalat Facebook peste 60 de comentarii și mesaje care incitau la ură și făceau apel la violență, dar cele mai multe nu au fost șterse, rețeaua de socializare considerând că nu încălcau regulile privind postările.

Cazurile sunt deosebit de importante întrucât până acum acuzațiile îi vizau pe cei care postau astfel de mesaje, nu și compania sau reprezentanți ai săi.

Facebook: Acuzații fără fundament

O purtătoare de cuvânt a Facebook a precizat că acuzațiile sunt ”fără fundament”, deoarece nici rețeaua nici reprezentanții săi nu au încălcat legislația germană.

Avocatul bavarez susține însă că în total a găsit aproape 200 de mesaje de incitare la ură care nu au fost șterse, deoarece Facebook a considerat că nu încalcă regulile sale privind postările.

Facebook este de mult timp ținta acuzațiilor în Germania, unde organizațiile non-guvernamentale și politicienii îi reproșează că nu șterge mesajele care încalcă legislația germană și propriile reguli.

Inclusiv cancelarul Angela Merkel a cerut conducerii să colaboreze cu autoritățile pentru a identifica metode de combatere a propagării urii rasiale prin intermediul Facebook. Fondatorul Mark Zuckerberg i-a promis cancelarului că procesul de ștergere a comentariilor va fi îmbunătățit. 

Reprezentanții rețelei de socializare se apără susținând că mesajele care nu sunt conform regulilor de postare sunt șterse, dar afirmă că ei nu pot stabili ce comentarii nu respectă legea germană.

Investigația asupra lui Martin Ott introduce un alt aspect interesant în scandalul mesajelor.

Primul caz îi viza pe cei trei directori ai Facebook Germany GmbH, firmă ce nu are însă sediul în Germania, ci în Irlanda. În plus, ei nu aveau atribuții directe privind procedurile de ștergere a mesajelor.

De altfel, în apărarea sa, Facebook susține că ar trebui să se supună legislației irlandeze, deoarece deciziile privind comentariile nepotrivite se iau în această țară.

Avocatul bavarez nu este de acord, apreciind că rețeaua trebuie să respecte legislația germană. 

Facebook a primit ultimatum pentru a înceta urmărirea internauților belgieni

Printr-o decizie a unei instanțe din Belgia, Facebook a primit, luni, un ultimatum de 48 de ore pentru a înceta să urmărească utilizatorii de internet care nu au profiluri pe această rețea socială, transmite Euronews. 

"Judecătorul (...) a solicitat rețelei sociale Facebook să înceteze urmărirea și înregistrarea activității pe Internet a utilizatorilor online din Belgia, în 48 de ore începând cu momentul emiterii acestei decizii”, relatează Euronews.

În caz contrar va plăti o amendă de 250.000 de euro pe zi.  

Decizia a survenit judecării unui caz intentat companiei Facebook în iunie de către Autoritatea belgiană pentru date personale. Potrivit acesteia, Facebook urmărește fără nicio discriminare utilizatorii care vizitează anumite pagini sau apasă pe butoanele "like” sau "share” fără a fi membri ai rețelei.

Urmărirea se face cu ajutorul așa-numitelor cookies, care păstrează datele internauților și care sunt folosite apoi pentru a-i monitoriza pe aceștia. 

Facebook a declarat că va face recurs la această decizie. 

Avocatul Frederic Debusseré a precizat pentru The Independent că se așteaptă și la alte acțiuni în justiție din cauza acestei metode folosită de rețeaua de socializare.

De unde a pornit "războiul"

Problemele Facebook în Europa au fost declanșate de un tânăr austriac Max Schrems care a reclamat practicile companiei. Lupta sa cu gigantul american a dus la decizia Curții Europene de Justiție, care a anulat, în octombrie, Safe Harbor, un sistem care permitea Facebook, Google și altor peste 4.000 de companii să transfere date personale din Europa în SUA. (Detalii aici)

Urmare a hotărârii CJUE, Curtea Supremă din Irlanda a decis că transferurile de date personale prin intermediul Facebook către SUA pot fi anchetate de către Comisia pentru protecția datelor. Totodată, un judecător din Viena a decis că Max Schrems poate da în judecată Facebook într-o instanță din capitala austriacă. (Detalii aici)