Epidemia de COVID-19 a fost „promovată” la stadiul de pandemie de către OMS, iar lumea încearcă să se adapteze. Avem o țară întreagă în carantină (Italia), în timp ce China, țara de origine a bolii, a declarat epidemia încheiată.

CEHIA închide granițele pentru călătorii din zonele roșii 

Republica Cehă va închide granițele pentru călătorii care vin din țări cum sunt Franța, Germania, Austria și Marea Britanie și va interzice de asemenea intrarea cetățenilor străini venind din alte țări de risc pentru a limita răspândirea noului coronavirus Covid-19, a anunțat joi premierul ceh Andrej Babis, citat de Reuters și AFP.

Totodată, nici cetățenii cehi nu vor mai putea călători în zonele de risc, iar între alte măsuri guvernul de la Praga a mai decis interzicerea evenimentelor publice cu participarea a peste 30 de persoane și închiderea unor spații publice cum sunt centrele de sport sau de servicii spa, în timp ce restaurantele vor fi nevoite să închidă la ora 20.00, a afirmat premierul.

Ministrul de interne Jan Hamacek a indicat mai devreme joi, înaintea unei ședințe extraordinare a executivului consacrate epidemiei cu noul coronavirus, că guvernul ceh urmează să declare stare de urgență pe teritoriul țării. (Agerpres)

SLOVACIA nu mai permite accesul străinilor

Premierul slovac Peter Pellegrini a anunțat o serie de măsuri dure contra răspândirii coronavirusului, de la închiderea școlilor și aeroporturilor, până la interzicerea intrării în țară a străinilor, potrivit Reuters.

Astfel, toate școlile vor fi închise pentru cel puțin 14 zile, la fel și centrele sportive și de recreere, precum piscinele sau pistele de ski.

Pellegrini a spus că sunt închise toate aeroporturile internaționale și oprite cursele de tren și de autobuz către și dinspre alte țări.

La graniță vor fi lăsați să intre doar cei cu rezidență în Slovacia, aceștia fiind obligați să intre în carantină timp de două săptămâni. Singurele excepții vor fi tirurile de marfă.

De asemenea, ministrul de interne a anunțat că mall-urile vor fi închise în weekend, fiind exceptate doar magazinele alimentare și farmaciile.

POLONIA va decreta stare de urgență epidemică

Polonia intenționează să decreteze starea de urgență epidemică în contextul răspândirii coronavirusului, a comunicat, joi, ministrul polonez al Sănătății, Lukasz Szumowski.

„Ieri, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că avem de-a face cu o pandemie. Astăzi, vom emite o decizie privind instituirea stării de urgență epidemică”, a afirmat Lukadz Szumowski, citat de site-ul Dorzeczy.pl și de agenția de presă Reuters.

Măsura va permite Guvernului de la Varșovia să dispună suspendarea unor activități de lucru și să mobilizeze rapid personalul medical. În plus, pot fi impuse restricții de circulație și pot fi interzise adunările publice.

În Polonia se înregistrează în acest moment 47 de cazuri de coronavirus și un deces, potrivit site-ului Wiadomosci.wp.pl. (Mediafax)

SPANIA ar putea închide capitala

Președinta regiunii Madrid, Isabel Diaz Ayuso, a anunțat joi că guvernul spaniol ia în considerare închiderea capitalei ca măsură de a opri răspândirea coronavirusului în Spania, relatează Reuters. Potrivit El Pais, în Comunitatea Madrid numărul cazurilor confirmate de coronavirus ajunsese miercuri la 1.024 și s-au înregistrat 31 de decese.

Guvernul spaniol a negat miercuri că ar avea în plan o astfel de decizie.  

Dar, după ce ministrul egalității Irene Montero a fost diagnosticată cu coronavirus, premierul spaniol Pedro Sanchez va ține în sistem de videoconferință toate reuniunile începând de joi, a anunțat executivul de la Madrid. 

Vicepremierul Pablo Iglesias, partenerul lui Irene Montero, a fost plasat în carantină, iar joi sunt testați pentru coronavirus toți miniștrii spanioli.

SUA nu mai lasă europenii pe teritoriul american

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepția cetățenilor americani.

UE dezaprobă decizia SUA

„Coronavirusul reprezintă o criză globală, nu se limitează la niciun continent și necesită mai degrabă cooperare și nu acțiune unilaterală.

Uniunea Europeană dezaprobă faptul că decizia Statelor Unite de a impune o interdicție de călătorie a fost luată unilateral și fără consultare.

Uniunea Europeană întreprinde acțiuni puternice pentru a limita răspândirea virusului”, se arată într-o declarație comună a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, Charles Michel.

NBA suspendă sezonul după ce un jucător a fost depistat cu coronavirus

Liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA) a anunțat miercuri că suspendă toate meciurile din acest sezon, după ce un jucător de la Utah Jazz a fost depistat pozitiv la Covid-19.

„Liga va folosi această întrerupere pentru a stabili următorii pași în contextul pandemiei de coronavirus”, a anunțat NBA.

Sezonul regulat al NBA era programat să dureze până pe 15 aprilie, după care urma faza play-off până la începutul lunii iunie.

AUSTRALIA Prima cursă de Formula 1 din acest sezon încă nu a fost amânată  

Chiar dacă Lewis Hamilton, campionul mondial en-titre, s-a declarat șocat că Marele Premiu al Australiei se desfășoară, organizatorii nu dau semne că vor să-l anuleze sau amâne.

Planurile ar putea însă să se schimbe curând, după ce McLaren a anunțat că se retrage din competiție, după ce unul dintre membrii echipei a fost depistat cu noul coronavirus.

Formula 1 și organizatorii încă nu au anunțat nimic, dar BBC scrie, citând surse din Formula 1, că Marele Premiu va fi anulat și că nu se știe care va fi soarta întregului sezon. 

EUROPA Experiențe diferite pentru suporteri

Stadionul Anfield Road din Liverpool a fost plin la meciul din Liga Campionilor cu Atletico Madrid, pierdut de formația engleză. În schimb, meciul de la Paris, dintre PSG și Borussia Dortmund s-a desfășurat fără spectatori, dar epidemia nu i-a speriat pe fani, care s-au strâns cu miile pentru a vedea meciul chiar lângă stadion, și nici pe jucători, care au serbat calificarea împreună cu suporterii.

 

CHINA consideră epidemia încheiată

China a depășit vârful epidemiei de coronavirus, a anunțat joi Comisia Națională de Sănătate după ce au fost înregistrate doar opt noi infecții în provincia Hubei, aceasta fiind pentru prima dată când în epicentrul epidemiei au fost consemnate mai puțin de zece cazuri, informează Reuters.

Odată cu încetinirea accentuată a ratei de răspândire a virusului, mai multe sedii comerciale s-au redeschis, autoritățile relaxând cu precauție restricțiile.

Provincia Hubei, locul în care a apărut coronavirusul, la sfârșitul anului trecut, a anunțat joi că va relaxa restricțiile de călătorie și va permite reluarea unor procese de producție în două orașe și două județe.

''În linii mari, vârful epidemiei a trecut în China'', a declarat Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate. ''Creșterea numărului de cazuri noi se reduce'', a spus el.

Economia din Hubei, bazată în principal pe producție și comerț, inclusiv un sector auto important în capitala provinciei, Wuhan, a fost practic suspendată de la 23 ianuarie.

În timp ce virusul se răspândește rapid la nivel global, răspândirea acestuia în China s-a încetinit semnificativ în ultimele șapte zile, ca rezultat al măsurilor stricte impuse pentru controlul deplasării populației și al traficului, inclusiv blocarea orașului Wuhan, un oraș cu 11 milioane de oameni. (Agerpres)