Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, a ajuns luni la FBI după ce a fost somat să se predea autorităţilor federale, în cadrul anchetei asupra implicării Rusiei în campania prezidenţială din SUA.

UPDATE

O judecătoare din Statele Unite a dispus luni plasarea în arest la domiciliu a lui Paul Manafort, fostul director de campanie al actualului președinte, Donald Trump, și a fixat o cauțiune de 10 milioane de dolari, care va trebui plătită de acesta în cazul în care nu respectă condițiile de reținere.

Manafort va putea părăsi locuința doar pentru a se prezenta în fața judecătorilor, a se întâlni cu avocatul său, a fi consultat medical sau a lua parte la activități religioase.

Asociatul său Rick Gates a fost și el plasat în arest la domiciliu și trebuie să depună o garanție de 5 milioane de dolari. 

+++

Potrivit CNN, Paul Manafort a fost inculpat vineri. Tot vineri a fost inculpat și Rick Gates, un vechi asociat al lui Manafort. De altfel, Gates a fost adjunctul lui Paul Manafort în timp ce acesta era director al campaniei lui Trump din 2016.

Manafort a sosit luni dimineață la sediul FBI din Washington, anunță CNN.  

Conform New York Times, numele lui Rick Gates apare pe documentele unor firme cu sediul în Cipru prin intermediul cărora Paul Manafort ar fi primit plăţi provenite din Europa de Est, notează AFP, preluată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al procurorului special a precizat că Paul Manafort este vizat de 12 capete de acuzare, printre care complot împotriva SUA, spălare de bani, declaraţii false şi nedeclararea unor conturi din străinătate. El ar putea fi prezentat justiţiei, a adăugat purtătorul de cuvânt, Peter Carr. 

Lui Manafort şi partenerului său de afaceri li se reproşează în principal activităţi nedeclarate de lobby şi consultanţă în favoarea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Mai mult de 75 de milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Paul Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acţiuni s-ar fi derulat, potrivit acuzării, între 2006 şi cel puţin 2016. 

Manafort a fost președintele campaniei electorale a lui Donald Trump din martie până în august 2016, dar a demisionat după ce AP a dezvăluit că el a coordonat o operațiune secretă de lobby pentru partidul filo-rus condus de Victor Ianukovici.

Luna trecută, CNN cita surse potrivit cărora anchetatorii americani au interceptat convorbirile telefonice ale lui Paul Manafort, în urma unui ordin secret al unei instanţe. Printre informaţiile strânse s-ar află discuţii care au generat îngrijorare în rândul anchetatorilor care suspectează că Manafort ar fi încurajat ruşii să ajute în campanie, au declarat trei surse apropiate investigaţiei.