Ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner a dorit să facă săptămâna viitoare o vizită la Atena pentru a discuta cu autoritățile elene despre criza refugiaților. Prezența ei însă nu este dorită în Grecia.

Tensiunile dintre Grecia și Austria se agravează. La o zi după ce Atena și-a rechemat ambasadorul de la Viena, Guvernul grec a anulat o vizită planificată a ministrului austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner, relatează Spiegel Online.

Ministerul de Externe de la Atena a confirmat informațiile privind respingerea vizitei oficialului austriac. Înainte de o vizită a ministrului Mikl-Leitner, Austria trebuie să respingă mai întâi măsurile care au fost adoptate, miercuri, la conferința țărilor din Balcanii de Vest de la Viena, potrivit MAE elen. Grecia nu a fost invitată la această conferință.

După întâlnire, Mikl-Leitner a avertizat Grecia în legătură cu o posibilă excludere din spațiul Schengen. "În cazul în care Grecia nu este în stare sau nu dorește să-și protejeze frontierele externe, trebuie să preia alții controlul", a declarat politicianul conservator.

Giannis Mouzalas, viceministrul grec de interne care gestionează chestiunea refugiaților, a declarat la o reuniune a miniștrilor de interne din UE, că Guvernul de la Atena este văzut de Austria "ca un dușman".

Grecia se teme că va deveni un fel de "centru de detenție" pentru mii de refugiați. În ultimele luni, sute de mii de refugiați au venit din Turcia în Grecia pe cale maritimă. Din Grecia, ei se îndreaptă spre Europa de Nord pe ruta balcanică.

Dar Guvernul de la Atena se teme că mulți vor rămâne blocați în Grecia, deoarece tot mai multe țări din Balcani își securizează granițele.

Conferința țărilor din Balcanii de Vest a încălcat principiile de bază ale acordurilor europene, a susținut ministrul grec de Externe Nikos Kotzias.

"Marile probleme ale Uniunii Europene nu pot fi rezolvate cu o mentalitate care își are rădăcinile în secolul al 19-lea", se arată într-o declarație a Ministerului de Externe de la Atena.

Viena a reacționat cu răceală la rechemarea ambasadorului grec. "Austria poate înțelege tensiunea din Grecia, după ce au crescut presiunile asupra ei în vederea unei cooperări privind limitarea fluxului de refugiați", a declarat Ministerul austriac de Externe.

"Noi vedem o oportunitate în acest caz. Ambasadorul i-a putut informa pe liderii greci cu privire la situația și la provocările cu care se confruntă țările de destinație, precum Austria, ale refugiaților", a mai precizat Ministerul de Externe de la Viena.