Un tribunal rus a emis, miercuri, un mandat de arestare pe numele lui Mihail Hodorkovski, anunță France 24, citând agențiile ruse de presă. Poliția îl acuză pe fostul președinte al Iukos că ar fi ordonat uciderea primarului unui oraș din Siberia.

Vladimir Markin, purtător de cuvânt al Comisiei pentru investigații, a precizat că din ancheta poliției rezultă că Mihail Hodorkovski a ordonat unor angajați să-l ucidă pe Vladimir Petuhov, primarul orașului Nefteyugansk, în 1998. 

Markin a precizat că magnatul petrolului a ordonat asasinarea primarului din motive financiare, după ce Petuhov ceruse Iukos să-și achite taxele și impozitele restante.

Decizia a fost anunțată la o zi după ce poliția rusă a efectuat mai multe percheziții la locuințele unor angajați ai mișcării Open Russia, fondată de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, devenit un critic și un opozant al președintelui Vladimir Putin.

Perchezițiile au vizat-o și pe purtătoarea de cuvânt a lui Hodorkovski, Olga Pispanen.

Open Russia a precizat, într-un comunicat, că perchezițiile au legătură cu ancheta pentru escrocherie și evaziune fiscală deschisă în 2003 împotriva fostului președinte al companiei petroliere Iukos. 

Hodorkovski susține că recentele presiuni asupra sa sunt o replică la criticile pe care i le aduce liderului de la Kremlin.

Două condamnări și o grațiere

Mihail Hodorkovski și asociatul său Platon Lebedev au fost condamnați, în mai 2005, la câte nouă ani de închisoare, pentru fraudă și evaziune fiscală.

Compania Iukos, acuzată de datorii fiscale în valoare de 2,23 miliarde de euro, a fost dezmembrată, activele sale fiind preluate de societăți apropiate Kremlinului.

Presa a scris atunci că impresia generală a fost că cei doi au fost condamnați la ordinul președintelui Putin.

În timp ce autoritățile au susținut că Mihail Hodorkovski a acționat ilegal pentru a-și spori averea proprie, apărătorii săi au acuzat că procesul a fost motivat politic, deoarece, după arestarea sa în 2003, el a început să finanțeze partidele de opoziție.

În decembrie 2010, Hodorkovski și Lebedev au fost condamnați din nou. Cei doi au fost găsiți vinovați pentru furtul a milioane de tone de petrol și spălare de bani și au primit 14 ani de închisoare. Justiția a decis că ei vor ispăși sentința cea mai mare, astfel că, fiind închiși din 2003, urmau să rămână după gratii până în 2017.

Mihail Hodorkosvki a fost grațiat de Vladimir Putin în urmă cu doi ani, după ce a petrecut peste 10 ani în închisoare.

După eliberarea din închisoare, care a avut loc în contextul unei campanii intense de îmbunătățire a imaginii Rusiei înainte de Olimpiada de Iarnă de la Soci, din 2014, fostul președinte al Iukos a părăsit Rusia, petrecând foarte mult timp la Londra.

Rusia, condamnată de CEDO să plătească despăgubiri foștilor acționari Iukos

Pe 31 iulie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia să achite despăgubiri în valoare de 1,9 miliarde de euro foștilor acționari ai grupul petrolier Iukos, potrivit Mediafax.

Pe 25 iulie 2013, CEDO a decis că procesul împotriva lui Mihail Hodorkovski și Platon Lebedev a fost "inechitabil”. Instanța a apreciat că acuzațiile aduse celor doi oameni de afaceri ”au fundamente solide”, dar "încarcerarea lor în penitenciare îndepărtate nu este justificată”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a apreciat că Rusia a încălcat mai multe prevederi ale Convenției europene a drepturilor omului. Printre altele, instanța a stabilit că Moscova a încălcat "dreptul la un proces echitabil” și că a fost adusă o atingere asupra confidențialității relației avocat/client. 

Curtea a condamnat Rusia să îi plătească suma de 10.000 de euro lui Hodorkovski, pentru prejudicii morale, dar a respins cererea lui Lebedev privind acordarea de despăgubiri materiale.

Pentru a nu plăti despăgubirile stabilite de CEDO, Duma de Stat a adoptat, la începutul lunii, o lege, potrivit căreia Rusia are dreptul să nu mai aplice hotărârile acestei instanțe, în cazul în care acestea contravin Constituției rusești. Legea a fost promulgată de președintele Vladimir Putin, pe 15 decembrie. (Detalii, aici)