Decizia liderului SPD vine în urma presiunilor din propriul partid, care a ajuns săptămâna acesta la un acord privind participarea la guvernare alături de formațiunea cancelarului Angela Merkel.

Schulz și-a exprimat speranța că disputele din partid vor înceta odată ce a decis să renunțe la conducerea diplomației. Liderul SPD a mai spus că pune mai presus de ambițiile sale personale interesele partidului.  

După ce CDU și SPD au ajuns miercuri la un acord de principiu privind formarea guvernului, Süddeutsche Zeitung și Bild au scris că fostul președinte al Parlamentului European ar putea fi ministru de Externe. Totodată, DPA a anunțat că Schulz va demisiona de la conducerea formațiunii, o posibilă succesoare fiind Andrea Nahles, șefa Grupului SPD din Bundestag.

Informația a fost confirmată chiar de Martin Schulz.

Imediat în partid au apărut discuții privind implicarea sa în guvern.

Actualul șef al diplomației, Sigmar Gabriel, a luat anunțul ca pe un afront personal - notează Spiegel Online - și nu s-a sfiit să-l atace pe șeful său de partid și posibil succesor, acuzându-l că nu-și respectă angajamentul de a nu intra într-un guvern condus de Angela Merkel.

El și-a exprimat și dezamăgirea privind faptul că liderii SPD nu îi apreciază munca la Ministerul de Externe.