Arabia Saudită va lua noi măsuri în vederea înghețării relațiilor cu Iran, a declarat, pentru Reuters, ministrul saudit de Externe, explicând că Riadul va sista cursele aeriene între cele două țări și va rupe legăturile comerciale cu Teheranul.

În interviul acordat luni agenției Reuters, șeful diplomației saudite, Adel al-Jubeir, a susținut că Iran este responsabil pentru tensionarea relațiilor, după ce Arabia Saudită l-a executat, sâmbătă, pe clericul șiit Nimr al-Nimr, descris drept terorist de oficialul saudit.

Insistând asupra faptului că Riadul va reacționa la "agresiunea iraniană", Jubeir a acuzat Teheranul că trimite luptători în țările arabe și plănuiește atacuri în Arabia Saudită și în țările vecine din Golf.

"Nu există o escaladare din partea Arabiei Saudite. Noi reacționăm. Iranienii sunt cei care s-au dus în Liban. Iranienii sunt cei care au trimis forțele Al-Quad (unitate specială a Gărzii Revoluționare -n.r.) și Gărzile Revoluționare în Siria", a declarat diplomatul.

Executarea lui Nimr a provocat proteste în rândul șiiților din statele din regiune, iar protestatarii iranieni au incendiat Ambasada Arabiei Saudite la Teheran, fapt ce a determinat Riadul să rupă relațiile și așa complicate cu Teheranul.  (Detalii, aici)

Pe de altă parte, Adel al-Jubeir a precizat că pelerinii iranieni vor fi în continuare bineveniți să viziteze locurile sfinte ale Islamului, Mecca și Medina, aflate în vestul Arabiei Saudite.

Ministrul saudit de Externe a precizat că Arabia Saudită avea dreptul să-l execute Nimr, acuzat de organizarea unor celule teroriste, cărora le furniza arme și bani.

"Ar trebui să fim lăudați pentru asta, nu criticați”, a spus Jubeir, referindu-se la executarea celor 43 de membri ai al-Qaida.

Cum se explică rivalitatea dintre Iran și Arabia Saudită

Disputa dintre cele două națiuni din Orientul Mijlociu nu este însă nouă, ea având rădăcini religioase, istorice și politice profunde.

Factorul religios

Iranul este șiit, iar Arabia Saudită este sunită, astfel că neînțelegerile între cele două mari puteri din Orientul Mijlociu sunt inevitabile.

BBC Online notează că această diviziune din Islam nu trebuie supraestimată. Dincolo de diferențe, șiiții și suniții împărtășesc convingeri fundamentale ale Islamului și au coexistat de secole. Animozitatea dintre cele două țări este mai degrabă o luptă pentru putere în Orientul Mijlociu și nu numai.

Revoluția iraniană

Recentele animozități au apărut în urma Revoluției din Iran din 1979, când autoritățile religioase șiite au preluat puterea.

De atunci, Teheranul a susținut milițiile și partidele șiite din regiune, iar Riadul – îngrijorat de creșterea influenței Iranului - și-a întărit legăturile cu alte guverne sunite, inclusiv prin formarea Consiliului de Cooperare al Golfului.

O primă escaladare a tensiunilor a apărut în anii 1980, când Arabia Saudită l-a sprijinit pe dictatorul irakian Saddam Hussein, un rival al Iranului.

Relațiile diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită au mai fost întrerupte o dată în 1987, în urma unei confruntări între forțele saudite de poliție și pelerini iranieni la Mecca. 402 persoane au murit: 275 de pelerini iranieni, 85 de polițiști saudiți și 42 de pelerini de alte naționalități, într-un incident care a dus la acuzații reciproce între Riad și Teheran. 

Relațiile diplomatice au fost reluate în 1991. 

Un alt episod cheie în relația bilaterală a fost invazia Irakului de către o coaliție condusă de SUA, care a dus la răstunarea regimului Saddam Hussein și la instaurarea unui guvern condus de șiiți la Bagdad.

În Siria, Teheranul îl sprijină pe președintele Bashar al-Assad, în timp ce saudiții sunt de partea opoziției siriene. 

Cele două țări sunt implicate și în conflictul civil din Yemen, unde Arabia Saudită a acuzat Iranul că sprijină grupările șiite și a intervenit să-l sprijine pe președintele yemenit  Abdrabbuh Mansour Hadi.

În Bahrain, trupele saudite au ajutat la înăbușirea protestelor anti-guvernamentale ale majorității șiite.

Totodată, Arabia Saudită se teme că recentele evoluții în dosarul nuclear iranian ar putea duce la relaxarea sancțiunilor impuse de comunitatea internațională Teheranului, fapt ce ar permite Iranului să sprijine în continuare grupările șiite din Orientul Mijlociu.

Ce se va întâmpla în continuare e greu de prevăzut.

Cel mai sumbru scenariu, avansat de experți citați de BBC Online: țările din regiune ar putea fi implicate într-o variantă a Războiului de 30 de ani din secolul al XVII-lea, când statele catolice și protestante din Europa s-au luptat pentru supremație.

De cealaltă parte, mulți speră că cei înfuriați de moartea lui Nimr vor urma sfatul fratelui acestuia, Mohammed, care a declarat că protestele trebuie să fie pașnice.