Alianţa Nord-Atlantică va trimite trupe şi echipamente în Europa de Est, pentru a descuraja Rusia. E cea mai mare înarmare a flancului estic al NATO de la sfârşitul Războiului Rece.

Decizia a fost luată miercuri la Bruxelles de către miniştrii aliaţi ai Apărării. Detaliile planului adoptat urmează să fie finalizate până la summitul NATO de la Varşovia, din iunie, scrie Spiegel Online.

Alianța reacţionează astfel la politicile președintele rus, Vladimir Putin, care a decis, în 2014, ocuparea şi anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Consolidarea prezenţei NATO în Europa de Est este o măsură de descurajare a Moscovei privind alte posibile agresiuni.

Planul prevede desfășurarea unei forţe multinaţionale, exerciții şi echipamente pre-poziționate, potrivit declaraţiilor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Forţa multinaţională va arăta în mod clar că un atac asupra unui aliat este un atac împotriva întregii Alianţei.

Potrivit unor surse din cadrul Alianţei citate de Spiegel Online, vor fi dislocaţi câte o mie de soldaţi în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi România.

Forţa multinaţională va fi desfășurată prin rotație. Polonia ceruse o staţionare permanentă.

Decizia NATO vine la scurt timp după ce Casa Albă a cerut, pentru 2017, un buget de 3,4 miliarde de dolari pentru cheltuieli militare în Europa, de patru ori mai mult decât bugetul actual de 789 milioane de dolari.