Premierul polonez a spu că evreii s-au numărat printre autorii Holocaustului, ceea ce l-a făcut pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să califice afirmațiile drept „scandaloase”.

Mateusz Morawiecki, prim-ministru al Poloniei, a stârnit un scandal sâmbătă vorbind despre „autori evrei” ai Holocaustului într-o declarație în care încerca să apere recent-adoptata lege care vrea să protejeze imaginea Poloniei, ce pedepsește persoanele, inclusiv cetățenii străini, dacă susțin că națiunea și statul polonez au fost complice la crimele împotriva evreilor comise de Germania nazistă.

La Conferinţa de securitate de la Munchen, Morawiecki a fost întrebat de un jurnalist israelian, Ronen Bergman, dacă ar fi pedepsit în Polonia în cazul în care ar relata istoria unor membri ai familiei sale, deportaţi după ce fuseseră denunţaţi Gestapoului (poliția secretă germană) de către vecini ai lor polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

„Aceasta nu va fi pedepsit, nu va fi considerat criminal să se spună că au existat autori polonezi (ai genocidului evreiesc), la fel cum au existat şi autori evrei, autori ucraineni şi germani”, a declarat premierul Poloniei în limba engleză.

„Bineînţeles că nu vor exista urmăriri penale împotriva oamenilor care spun că au existat autori polonezi, pentru că ei au existat. Dar nu putem să amestecăm autori şi victime pentru că aceasta ar fi o insultă adusă tuturor evreilor şi tuturor polonezilor care au suferit atât de mult în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat şeful guvernului polonez.

Prezent, de asemenea, la Munchen, Netanyahu a calificat afirmaţiile omologului său polonez ca fiind „scandaloase”.

„Există o problemă legată de incapacitatea de a înţelege istoria şi o lipsă de sensibilitate faţă de tragedia poporului nostru”, a spus premierul Israelului.

Benjamin Netanyahu a adăugat că doreşte să aibă urgent o întrevedere cu Mateusz Morawiecki pe această temă.