Michael Flynn și alți consilieri din echipa de campanie a lui Trump s-au aflat în contact cu oficiali ruși și alte persoane având legături cu Kremlinul prin cel puțin 18 convorbiri telefonice și e-mailuri în ultimele 7 luni ale campaniei din 2016

Informaţia a fost publicată joi de agenţia Reuters, care citează foști și actuali responsabili americani.

Cele 18 convorbiri telefonice și schimburi de mesaje electronice au avut loc în perioada aprilie — noiembrie 2016 și s-au axat pe relansarea relațiilor economice ruso-americane afectate de sancțiunile impuse Moscovei, pe cooperarea în vederea combaterii ISIS în Siria și contracararea ambițiilor Chinei.

Dintre celelalte 12 contacte evocate de sursele Reuters, unul l-a implicat pe Viktor Medvedciuk, un oligarh și politician ucrainean cu care responsabili neidentificați din campania lui Trump ar fi discutat despre cooperarea dintre SUA și Rusia. Medvedciuk - a cărui fiică îl are drept naș pe președintele rus Vladimir Putin - a negat că ar fi avut vreo interacțiune cu cineva din echipa lui Trump

Şase dintre aceste contacte, până acum nedezvăluite, au constat în convorbiri telefonice între ambasadorul rus în SUA Serghei Kisliak și consilieri ai lui Trump, inclusiv Michael Flynn, au afirmat trei foști și actuali oficiali americani, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Convorbirile dintre Flynn și Kisliak s-au accelerat după votul din 8 noiembrie, când cei doi au discutat despre crearea unui canal de comunicare de rezervă între Trump și președintele rus Vladimir Putin care să ocolească birocrația impusă de securitatea națională a SUA, considerată de ambele părți ca ostilă îmbunătățirii relațiilor, au explicat patru oficiali americani.

Sursele au precizat pentru Reuters că nu au găsit dovezi privind nereguli sau interferențe cu Rusia în materialele analizate până acum. Însă, noile dezvăluiri cresc presiunea asupra lui Trump și a asistenților săi pentru a pune la dispoziția anchetatorilor din FBI și Congres informații complete privind interacțiuni cu oficiali și alți responsabili ruși în timpul și imediat după alegerile prezidențiale din 2016.

Casa Albă nu a răspuns la solicitarea Reuters a face comentarii. De asemenea, avocatul fostului consilier Michael Flynn și un oficial din Ministerul rus de Externe au refuzat să comenteze.

Potrivit unor responsabili americani, existența de contacte cu oficiali străini pe parcursul unei campanii nu este ceva neobișnuit, însă numărul interacțiunilor dintre consilieri ai lui Donald Trump și oficiali ruși a fost unul excepțional.

"E un lucru rar să existe atâtea convorbiri telefonice cu oficiali străini, mai ales dintr-o țară pe care o considerăm adversar sau putere ostilă", a menționat fostul secretar de stat republican Richard Armitage.

Alte evoluţii în scandalul Trump-Rusia: 

  • Conform New York Times, Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, dezvăluise echipei președintelui ales că face obiectul unei anchete federale. La nici o lună de la învestirea lui Trump, Flynn a fost nevoit să demisioneze, întrucât nu dezvăluise convorbirile sale telefonice cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak.
  • în 2016, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, le mărturisea mai multor congresmeni că probabil ”Putin îl plăteşte pe Trump”. Asta se întâmpla cu o lună înainte ca Trump să obţină nominalizarea din partea republicanilor. Acum, McCarthy susţine că a fost o glumă.
  • Trump a reacţionat destul de bine la anunţul privind numirea unui procuror special care să se ocupe de ancheta privind presupusele sale legături cu Rusia.

"După cum am spus în repetate rânduri, o anchetă completă va confirma ce știm deja: nu a fost nicio înțelegere secretă între echipa mea de campanie și o entitate străină", a declarat liderul el ntr-un comunicat publicat miercuri.

Joi, el a schimbat tonul, postând pe Twitter - aşa cum ne-a obişnut - mesaje de autovictimizare.