Extrema dreaptă urmează să răspundă în cursul după amiezii de marți la invitația făcută de liderul ÖVP, partid ce a câștigat alegerile legislative din 15 octombrie, scrie Kurier.at.

UPDATE

Heinz-Christian Strache a anunțat că FPÖ acceptă să negocieze cu coservatorii intrarea la guvernare. Discuțiile ar putea începe chiar miercuri, a sous Strache.

****

Conservatorii și, în special, Sebastian Kurz au avut în campania electorală poziții apropiate de cele ale FPÖ în ceea ce privește migrația și sistemul de impozitare.

Kurz a lansat invitația în cadrul unei conferințe de presă după ce cancelarul social-democrat, Christian Kern, al căruit partid s-a clasat pe poziția a doua în alegeri, a anunțat că ar prefera să meargă în opoziție, după zece ani în care a format o mare coaliție cu conservatorii.

Sebastian Kurz a avut deja discuții foarte constructive cu liderul extremiștilor de dreapta, Heinz-Christian Strache, dorind formarea cât mai rapid posibil a unui guvern stabil.

"Sper că FPÖ va accepta invitația", a declarat Kurz.

Heinz-Christian Strache are programată o conferință de presă la ora locală 13:30 (14:30, ora României).

Dacă cei doi se vor înțelege, FPÖ va reveni la putere după 17 ani. În anul 2000, un alt cancelar conservator, Wolfgang Schüssel, i-a invitat pe extremiști să facă parte dintr-o coaliție de guvernare.

Discursul lui Kurz în campanie, apropiat de cel al extremiștilor

În campania electorală, Sebastian Kurz a pledat pentru schimbare, în special în ceea ce privește politicile economice și sociale. De asemenea, el a promovat o politică anti-refugiați și a pus accentul pe interesul național.

Și înainte, dar și în timpul campaniei, Kurz a susținut că, dacă va ajunge cancelar, va reduce beneficiile sociale acordate europenilor care muncesc în Austria.

Primele pe listă sunt indemnizațiile pentru copii, el referindu-se în mod direct la români și bulgari. Astfel, conform legislației austriece, muncitorii din celelalte state UE primesc indemnizații pentru copii, chiar dacă aceștia au rămas în țara de origine.

Kurz este deranjat de faptul că aceste indemnizații sunt la același nivel cu cele primite de copiii din Austria, deși costul vieții e mai scăzut în România și Bulgaria.

Totodată, Sebastian Kurz vrea să reducă și sumele primite de refugiați. Liderul conservator a explicat că o familie de refugiați cu patru copii primește, în Viena, circa 2.500 de euro lunar. El intenționează ca suma să fie redusă la 1.500 de euro.