Extrema dreaptă urmează să răspundă în cursul după amiezii de marţi la invitaţia făcută de liderul ÖVP, partid ce a câştigat alegerile legislative din 15 octombrie, scrie Kurier.at.

UPDATE

Heinz-Christian Strache a anunţat că FPÖ acceptă să negocieze cu coservatorii intrarea la guvernare. Discuţiile ar putea începe chiar miercuri, a sous Strache.

****

Conservatorii şi, în special, Sebastian Kurz au avut în campania electorală poziţii apropiate de cele ale FPÖ în ceea ce priveşte migraţia şi sistemul de impozitare.

Kurz a lansat invitaţia în cadrul unei conferinţe de presă după ce cancelarul social-democrat, Christian Kern, al căruit partid s-a clasat pe poziţia a doua în alegeri, a anunţat că ar prefera să meargă în opoziţie, după zece ani în care a format o mare coaliție cu conservatorii.

Sebastian Kurz a avut deja discuţii foarte constructive cu liderul extremiştilor de dreapta, Heinz-Christian Strache, dorind formarea cât mai rapid posibil a unui guvern stabil.

"Sper că FPÖ va accepta invitaţia", a declarat Kurz.

Heinz-Christian Strache are programată o conferinţă de presă la ora locală 13:30 (14:30, ora României).

Dacă cei doi se vor înţelege, FPÖ va reveni la putere după 17 ani. În anul 2000, un alt cancelar conservator, Wolfgang Schüssel, i-a invitat pe extremişti să facă parte dintr-o coaliţie de guvernare.

Discursul lui Kurz în campanie, apropiat de cel al extremiştilor

În campania electorală, Sebastian Kurz a pledat pentru schimbare, în special în ceea ce privește politicile economice și sociale. De asemenea, el a promovat o politică anti-refugiați și a pus accentul pe interesul național.

Și înainte, dar și în timpul campaniei, Kurz a susținut că, dacă va ajunge cancelar, va reduce beneficiile sociale acordate europenilor care muncesc în Austria.

Primele pe listă sunt indemnizațiile pentru copii, el referindu-se în mod direct la români și bulgari. Astfel, conform legislației austriece, muncitorii din celelalte state UE primesc indemnizații pentru copii, chiar dacă aceștia au rămas în țara de origine.

Kurz este deranjat de faptul că aceste indemnizații sunt la același nivel cu cele primite de copiii din Austria, deși costul vieții e mai scăzut în România și Bulgaria.

Totodată, Sebastian Kurz vrea să reducă și sumele primite de refugiați. Liderul conservator a explicat că o familie de refugiați cu patru copii primește, în Viena, circa 2.500 de euro lunar. El intenționează ca suma să fie redusă la 1.500 de euro.