Turcia: 15 iulie 2016 - Tentativă eșuată de puci. 15 iulie 2017 - O democrația eșuată
Recep Erdogan ”a profitat” de puciul eșuat pentru a-și consolida puterea. În detrimentul democrației slăbite prin vânătoarea de vrăjitoare pornită contra susținătorilor lui Gulen, a instituțiilor și oamenilor care nu aderă la poziția președintelui.
Centrul Stockholm pentru Libertate, un ONG înființat de jurnaliști turci în exil, a dat publicității un raport în care afirmă că tentativa de lovitură de stat din Turcia a fost regizată de președintele Recep Tayyip Erdogan, pentru a distruge ultimele rămășițe ale democrației și pentru a suspenda libertățile fundamentale, relata vineri agenția News.ro. (Detalii, aici)
Raportul se bazează pe date publice, mărturii în procese, interviuri, opinii ale experților militari și alte dovezi strânse de cei care au făcut cercetarea.
Concluzia: evenimentele din 15 iulie 2016 nu pot fi calificate drept tentativă de lovitură de stat, luând în calcul mobilizarea militară, care a fost neobișnuit de redusă numeric.
Ipoteza nu este nouă și este alimentată și de faptul că Recep Erdogan este singurul care ”a profitat” din plin de puciul eșuat.
Liderul de la Ankara a început imediat ”o vănătoare de vrăjitoare”, care nu a cruțat pe nimeni: politicieni din opoziție, judecători, procurori, jurnaliști, profesori, polițiști, militari.
Vânătoare care continuă și în prezent, la un an de la puciul eșuat. Ultimul episod s-a petrecut chiar vineri, când mii de polițiști, militari și angajați ai ministerelor au fost concediați.
Un decret al Guvernului de la Ankara vizează 7.348 de persoane, dintre care 2.303 polițiști, potrivit cotidianului Hurriyet, citat de AFP.
Bilanțul anului care a schimbat deja Turcia: 150.000 de concedieri, 50.000 de oameni au fost arestați sub acuzația de apartenență la rețeaua clericului Fethullah Gulen, pe care regimul Erdogan îl consideră creierul tentativei de răsturnare a puterii. Adică, un fel de Soros al Turciei.
De acuzația privind legături cu Gulen nu a scăpat nici măcar pilotul avionului care l-a adus pe Recep Tayyip Erdogan la Istanbul în noaptea loviturii de stat eșuate de anul trecut. El a fost concediat de compania Turkish Airlines, fiind bănuit de legături cu rețeaua clericului auto-exilat în SUA, relatează mass-media din Turcia, conform Agerpres.
Pilotul Bariș Yurțeven a fost concediat încă din februarie de compania aeriană națională, unde lucrase timp de 20 de ani, dar abia recent s-a aflat de acest lucru după ce a candidat pentru a se angaja la o altă companie.
El a fost concediat după ce a picat un test de securitate, întrucât avea bani depuși la Bank Asya, bancă ce a fost naționalizată de Guvernul turc pentru legăturile ei cu rețeaua lui Gulen.
Bariș Yurțeven a negat orice legătură, explicând că a depus bani la respectiva bancă pentru a plăti școala copilului său.
Asta după ce Yurțeven a fost lăudat de autoritățile turce pentru modul în care a acționat în circumstanțele din acea noapte.
Toată puterea la Erdogan
Versiunea oficială
Autoritățile turce justifică epurările interminabile prin necesitatea de a-i înlătura din sectorul public pe cei care încearcă să destabilizeze statul.
"Pentru noi, 15 iulie nu a fost un puci militar tipic. A fost cel mai grav act de teroare din istoria Turciei. În acea noapte, puciștii au luat viața a 250 de cetățeni turci și au rănit mai mult de 2.000 de persoane. Au folosit materiale militare letale împotriva civililor nevinovați, au folosit avioane de luptă pentru a bombarda Parlamentul turc (...) și complexul prezidențial", a declarat vineri ambasadorul turc la București, Osman Koray Ertaș, relatează Agerpres.
Potrivit ambasadorului, aceste momente au creat "o traumă uriașă" în societatea turcă, care încă se străduiește să o depășească.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei recepții organizate la reședința ambasadorului, eveniment la care au participat membri ai corpului diplomatic acreditați la București, reprezentanți ai oficialităților române, precum și membri ai comunităților turcă și tătară.
Potrivit Ambasadei Turciei la București, 15 iulie este sărbătorită în Turcia ca zi a democrației și a unității naționale.
de amicu 16 Iul 2017 15:31