Turcia votează, duminică, într-un referendum crucial care ar putea transforma țara din regim parlamentar în regim prezidențial și i-ar acorda mai multă putere liderului Recep Tayyip Erdogan.

update Rezultatele finale arată că 51,4% dintre turci, însemnând peste 25 de milioane, au votat în favoarea modificării Constituției și extinderii prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, în timp ce 48,6%, adică peste 23,7 milioane de oameni, au votat împotrivă.
 
Șeful Comisiei Electorale a Turciei (YSK) a confirmat oficial că referendumul a fost adoptat, potrivit Reuters. Opoziția a contestat decizia, avertizând că ridică semne de întrebare privind validitatea votului. 
 
update Prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim, a proclamat victoria votului "da" la referendumul pentru modificarea Constituției. La scurt timp după, Erdogan l-a sunat pe Yildirim pentru a-l felicita pentru victorie. 

După numărarea a aproximativ 95% din voturi, 51,7% dintre cetățenii turci care au mers la urne au votat "da" pentru reforma constituțională din Turcia care îi dă lui Erdogan toată puterea, potrivit ultimelor date publicate de agenția de presă oficială Anadolu. 

update Peste 60% dintre turcii prezenți la vot, însemnând peste opt milioane de oamenii, au votat în favoarea modificărilor constituționale, arată primele rezultate parțiale, anunțate după numărarea a 35,48% din buletine, și publicate de agenția Anadolu. 

Aproximativ 39,17% dintre alegători, adică 5.216.140 de oameni, au votat "nu”.

+++
Primele secții de vot s-au deschis duminică dimineața în Turcia la ora locală 7:00 și se vor închide la ora 17:00.

Aproximativ 55 de milioane de turci cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a spune "da" sau "nu" în privința unei reforme constituționale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidențial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar, scrie EFE citat de Agerpres.

Referendumul de duminică ar putea aduce cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923, caci dacă propunerea de modificare a Constituției va primi votul "da", regimul parlamentar al țării se va transforma în regim prezidențial.

De altfel, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obține o mai mare stabilitate și a garanta o mai eficientă creștere economică și de securitate.

Cele 18 amendamente constituționale pe care turcii le votează, vizează, în primul rând, prerogativele puterii executive și legislative și includ, printre altele, abolirea funcției de premier. Astfel, președintele va fi cel care va numi cabinetul, având un număr de vicepreședinți.

Odată cu instaurarea noului regim, Parlamentul nu va mai monitoriza miniștrii și nu va mai avea nici dreptul să inițieze moțiuni de cenzură.

În plus, președintele nu va mai fi neutru, ci își va putea menține afilierea politică la care acum este nevoit să renunțe după alegeri.

De asemenea, șeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanțe judiciare din țară.

Erdogan este, în final, beneficiarul major al câștigării referendumului, pentru că va putea să aibă încă două mandate la președinție, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.

Atât Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, de guvernământ), cât și Mișcarea Acțiunii Naționaliste (MHP, dreapta) susțin reforma, în timp ce opoziția social-democrată și cea prokurdă o resping pentru că se teme că Turcia se va transforma într-o autocrație ca urmare a vastelor puteri ce vor fi atribuite președintelui, ceea ce va slăbi controlul asupra exercitării puterii și separării puterilor,  potrivit EFE citat de Agerpres.

În prezent, rolul de președinte este, în teorie, doar unul ceremonial, dar Erdogan a reușit să depășească limitele impuse de Constituție tocmai prin loialitatea și susținerea electoratului AKP și a parlamentarilor săi.

Organizarea și promovarea referendumul în afara granițelor Turciei l-a făcut pe Erdogan să intre în conflict cu mai multe țări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniștrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate.

Cel mai intens conflict a fost cel cu Olanda, în urma căruia Erdogan a atras condamnări din partea celor mai puternici trei lideri ai Uniunii Europene.

Sondajele de opinie indică un rezultat foarte strâns. Primele rezultate sunt așteptate să apară în presa turcă în jurul orei 18:00.

Procesul electoral pentru turcii care locuiesc în străinătate s-a încheiat pe 9 aprilie. Aproximativ 1.326.070 de buletine de vot au fost depuse în 903 urne din 57 de țări. Voturile vor numărate după închiderea urnelor în Turcia. Peste 30% dintre cei 6.351 de alegători turci înregistrați în România s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituției, a anunțat Ambasada Turciei la București, potrivit News.ro.