Turcia votează, duminică, într-un referendum crucial care ar putea transforma ţara din regim parlamentar în regim prezidenţial și i-ar acorda mai multă putere liderului Recep Tayyip Erdogan.

update Rezultatele finale arată că 51,4% dintre turci, însemnând peste 25 de milioane, au votat în favoarea modificării Constituției și extinderii prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în timp ce 48,6%, adică peste 23,7 milioane de oameni, au votat împotrivă.
 
Şeful Comisiei Electorale a Turciei (YSK) a confirmat oficial că referendumul a fost adoptat, potrivit Reuters. Opoziţia a contestat decizia, avertizând că ridică semne de întrebare privind validitatea votului. 
 
update Prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim, a proclamat victoria votului "da" la referendumul pentru modificarea Constituției. La scurt timp după, Erdogan l-a sunat pe Yildirim pentru a-l felicita pentru victorie. 

După numărarea a aproximativ 95% din voturi, 51,7% dintre cetățenii turci care au mers la urne au votat "da" pentru reforma constituțională din Turcia care îi dă lui Erdogan toată puterea, potrivit ultimelor date publicate de agenția de presă oficială Anadolu. 

update Peste 60% dintre turcii prezenți la vot, însemnând peste opt milioane de oamenii, au votat în favoarea modificărilor constituţionale, arată primele rezultate parţiale, anunţate după numărarea a 35,48% din buletine, și publicate de agenţia Anadolu. 

Aproximativ 39,17% dintre alegători, adică 5.216.140 de oameni, au votat "nu”.

+++
Primele secții de vot s-au deschis duminică dimineața în Turcia la ora locală 7:00 şi se vor închide la ora 17:00.

Aproximativ 55 de milioane de turci cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a spune "da" sau "nu" în privința unei reforme constituționale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidențial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar, scrie EFE citat de Agerpres.

Referendumul de duminică ar putea aduce cea mai importantă schimbare politică de la declararea Republicii Turce, în 1923, caci dacă propunerea de modificare a Constituţiei va primi votul "da", regimul parlamentar al țării se va transforma în regim prezidenţial.

De altfel, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obține o mai mare stabilitate și a garanta o mai eficientă creștere economică și de securitate.

Cele 18 amendamente constituţionale pe care turcii le votează, vizează, în primul rând, prerogativele puterii executive şi legislative și includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va fi cel care va numi cabinetul, având un număr de vicepreşedinţi.

Odată cu instaurarea noului regim, Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea nici dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

În plus, preşedintele nu va mai fi neutru, ci își va putea menţine afilierea politică la care acum este nevoit să renunțe după alegeri.

De asemenea, şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

Erdogan este, în final, beneficiarul major al câștigării referendumului, pentru că va putea să aibă încă două mandate la preşedinţie, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.

Atât Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, de guvernământ), cât și Mișcarea Acțiunii Naționaliste (MHP, dreapta) susțin reforma, în timp ce opoziția social-democrată și cea prokurdă o resping pentru că se teme că Turcia se va transforma într-o autocrație ca urmare a vastelor puteri ce vor fi atribuite președintelui, ceea ce va slăbi controlul asupra exercitării puterii și separării puterilor,  potrivit EFE citat de Agerpres.

În prezent, rolul de preşedinte este, în teorie, doar unul ceremonial, dar Erdogan a reuşit să depăşească limitele impuse de Constituţie tocmai prin loialitatea și susținerea electoratului AKP şi a parlamentarilor săi.

Organizarea și promovarea referendumul în afara granițelor Turciei l-a făcut pe Erdogan să intre în conflict cu mai multe ţări europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau să ia parte miniştrii săi pentru a convinge alegătorii din străinătate.

Cel mai intens conflict a fost cel cu Olanda, în urma căruia Erdogan a atras condamnări din partea celor mai puternici trei lideri ai Uniunii Europene.

Sondajele de opinie indică un rezultat foarte strâns. Primele rezultate sunt așteptate să apară în presa turcă în jurul orei 18:00.

Procesul electoral pentru turcii care locuiesc în străinătate s-a încheiat pe 9 aprilie. Aproximativ 1.326.070 de buletine de vot au fost depuse în 903 urne din 57 de ţări. Voturile vor numărate după închiderea urnelor în Turcia. Peste 30% dintre cei 6.351 de alegători turci înregistraţi în România s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituţiei, a anunţat Ambasada Turciei la Bucureşti, potrivit News.ro.