Odată cu victoria actorului de comedie Volodimir Zelinski, Ucraina intră într-o epocă nouă plină de necunoscut.

Victoria categorică a noului venit în politica ucraineană Volodimir Zelenski - peste 70% în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale - l-a determinat pe preşedintele în exerciţiu, Petro Poroşenko, să-şi recunoască rapid înfrângerea. Cum numele câştigătorului era previzibil încă după derularea primului tur, analiştii se întreabă dacă Zelenski va reuşi să aducă schimbări în politica internă şi ce se va întâmpla cu politica externă a ţării.

Situaţia internă din Ucraina va necesita o activitate "meticuloasă" din partea noului preşedinte. Elitele ar putea să nu fie dispuse să accepte propunerile sale, fapt ce ar putea duce la apariţia unor tensiuni. Ceea ce este clar e că oamenii obişnuiţi îl vor sprijini - chiar şi în cazul unor mişcări radicale - , ucrainenii dorind eradicarea corupţiei şi a guvernării ineficiente, scrie Ukrinform.net. 

În planul politicii externe, principala problemă a Ucrainei e reprezentată de războiul din Donbas şi relaţiile cu Rusia. Există temeri că, după victoria lui Zelenski, politica externă a Ucrainei se va schimba în mod radical în favoarea Rusiei. Potrivit Ukrinform.net, acest lucru va fi foarte dificil, întrucât în ultimii cinci ani, după declanşarea crizei din Ucraina şi anexarea Crimeei de către Rusia, Kievul a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi a obţinut eliminarea vizelor pentru ucraineni în spaţiul comunitar (cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei). 

Cum Zelinski a preferat în campanie să evite manifestările tradiţionale şi nu s-a pronunţat prea des pe marile teme, nimeni nu prea ştie la ce să se aştepte din partea unui actor fără pic de experienţă politică sau administrativă.

"Din cauză că incertitudinea este totală în privința politicilor economice ale persoanei care va deveni președinte, noi pur și simplu nu știm ce se va întâmpla, iar asta îngrijorează comunitatea financiară. Trebuie să vedem care vor fi primele decizii și primele numiri în funcții. Probabil că nu vom înțelege cât de mari sunt riscurile mai devreme de luna iunie. Este posibil și să nu se schimbe nimic”, a comentat Serhiy Fursa, bancher de investiții la Dragon Capital din Kiev, relatează Report.md.

Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen şi-a exprimat sprijinul pentru Ucraina după victoria lui Volodimir Zelenski. 

"Îl felicit pe preşedintele ales Volodimir Zelensk. El va avea de făcut faţă unor teste dure, dar ucrainenii au arătat clar că-şi doresc un viitor european", a scris pe Twitter Rassmussen, care a fost consilierul lui Poroşenko.

Preşedintele în exerciţiu are altă părere despre Zelenski, apreciind că victoria lui e sărbătorită la Kremlin: "Ei sunt convinși că, având un președinte neexperimentat, Ucraina va putea fi adusă rapid înapoi în sfera de influență a Rusiei".

"Uitați-vă la noi!"

"Cetăţeni ai ţărilor post-sovietice, uitaţi-vă la noi! Totul este posibil", a spus Zelinski, după anunţarea exit-poll-ului. El le-a mai promis ucrainenilor că nu-i va dezamăgi niciodată. 

Realitatea nu este însă prea simplă. Actorul va moşteni toate problemele pe care Petro Poroşenko nu a reuşit să le rezolve şi care l-au costat cel de-al doilea mandat. Combaterea corupţiei, situaţia economică şi conflictul din Estul Ucrainei sunt câteva dintre chestiunile fierbinţi de pe mapa preşedintelui ales.