Un bărbat care lucrează pentru un parlamentar german în Parlamentul European a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru China, au declarat marți procurorii germani.

Suspectul, identificat doar ca Jian G. în conformitate cu regulile germane de confidențialitate, a fost arestat luni la Dresda. Acesta a fost acuzat că lucrează pentru un serviciu de informații chinez și ca a transmis în mod repetat informații despre negocierile si deciziile din Parlamentul European în luna ianuarie.

Ministra germană de interne Nancy Faeser a declarat într-un comunicat că acuzațiile de spionaj sunt „extrem de grave”.

„Dacă se confirmă că a existat spionaj pentru informațiile chineze din interiorul Parlamentului European, atunci acesta este un atac din interior asupra democrației europene”, a spus Faeser.

„Oricine angajează un astfel de membru al personalului poartă și responsabilitatea”, a adăugat ea. „Acest caz trebuie clarificat cu precizie... toate conexiunile și fundalul trebuie să fie iluminate.”

Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a precizat pentru AFP că eurodeputatul AfD a fost suspendat.

Vestea arestării a venit la o zi după ce trei germani suspectați de spionaj pentru China și aranjamente pentru a transfera informații despre tehnologie cu potențiale utilizări militare au fost arestați într-un caz separat.

Postul public german ARD și revista Der Spiegel au raportat că lucrează pentru Maximilian Krah, de la extrema dreaptă Alternativa pentru Germania, care este cel mai mare candidat al partidului la alegerile pentru Parlamentul European de la începutul lunii iunie. Ei au precizat că lucra pentru parlamentarul german din 2019.

Acțiunile de spionaj din partea Chinei și Rusiei în Germania s-au intensificat în ultimul timp.

Luni dimineața, Parchetul Federal a arestat un bărbat din Bad Homburg, suspectat că este agent al serviciilor secrete chineze, și un cuplu din Düsseldorf, care ar fi încălcat Legea germană a comerțului exterior, potrivit Spiegel Online.

Joia trecută, Poliția germană a arestat doi bărbați suspectați de spionaj pentru Rusia. Cetățenii germano-ruși sunt acuzați că au încercat să inițieze acțiuni de sabotaj.

Bărbații, ce au legături cu regiunea separatistă prorusă Donețk din Ucraina, ar fi cercetat potențiale ținte de atac, inclusiv facilități militare americane din Germania.

S., despre care procurorii spun că a fost în contact cu un agent al serviciilor secrete rusești, este acuzat și de conspirație pentru a provoca o explozie. Acuzatul s-ar fi sfătuit cu agentul rus în legătură cu o posibilă acțiune de sabotaj, în octombrie 2023.