Missouri a depus plângere marți împotriva Chinei, acuzând Beijingul că a disimulat gravitatea pandemiei de coronavirus și a cauzat astfel "pagube", economice și umane, "ireparabile" în acest stat american și în lume.

Plângerea civilă, depusă de procurorul statului, Eric Schmitt, vizează Guvernul de la Beijing, Partidul Comunist Chinez, precum și alți responsabili și instituții ale țării, relatează AFP, preluată de Agerpres. Ea îi acuză în special că au "ascuns informații cruciale" de la începutul pandemiei, au arestat avertizori de integritate și au negat natura extrem de contagioasă a noului coronavirus.

Această disimulare a cauzat "o pandemie mondială inutilă și evitabilă" care a antrenat pierderi în vieți omenești și consecințe economice importante cu pierderi estimate la cel puțin câteva miliarde de dolari în acesta stat din centrul țării, potrivit documentelor juridice.

Președintele american, Donald Trump, a făcut acuzații similare, apreciind că liderii chinezi ascund bilanțul real al pandemiei în această țară, ceea ce Beijingul a dezmințit.Beijing a fost dat în judecată în special pentru "tulburarea ordinii publice" și "activități anormal de periculoase".

Missouri reclamă despăgubiri materiale a căror valoare nu a fost precizată.