Un parlamentar al conservatorilor din Bavaria și-a dat demisia, după dezvăluirile presei privind activitățile sale de lobby. Alți trei parlamentari din CDU/CSU au demisionat în urma implicării în vânzarea de măști.

Tobias Zech, parlamentar al Uniunii Creștin-Sociale (CSU) - aliata din Bavaria a CDU - a demisionat după ce revista Der Spiegel a dezvăluit că a primit o sumă mare de bani, în 2016,  pentru a consilia partidul fostului premier din Macedonia de Nord Nikola Gruevski. 

Între timp, Nikola Gruevski a fost condamnat pentru corupție și a fugit în Ungaria, unde a primit azil politic.

Politicianul a explicat că a demisionat și în Bundestag și din funcțiile deținute în CSU pentru pentru a-și proteja familia și pentru a evita afectarea imaginii partidului.

El a cerut Comitetului de etică al CSU să facă o anchetă pentru a stabili dacă a fost sau nu un conflict de interese, notează ZDF.de.

Într-un sms trimis apropiaților din CSU și văzut de dpa, Zech a scris că nu-și reproșează nimic în legătură cu activitățile de consultanță. Acestea au fost întotdeauna aduse la cunoștință președintelui Bundestag.

Dezvăluirile privind consultanța acordată unui politician străin corupt vin într-un moment foarte dificil pentru CDU/CSU, partide afectate deja de demisia altor trei parlamentari, implicați într-o afacere cu măști anti-COVID.

Georg Nüßlein (CSU) și-a dat demisia din Bundestag și este cercetat pentru corupție, fiind acuzat că a primit sute de mii de euro pentru intermedierea unor contracte pentru măști.

Și Nikolas Löbel este suspectat că a primit o sumă ”din șase cifre” pentru intermedierea unor contracte cu măști, astfel că și-a dat demisia și din Bundestag și din CDU. 

Parchetul a demarat o anchetă și împotriva lui Alfred Sauter (CSU), care și-a dat demisia din Parlamentul bavarez din cauza acuzațiilor de corupție. 

Scandalul a afectat CDU, care a obținut duminică rezultate slabe la alegerile din landurile Baden-Württemberg și Rheinland-Pfalz.

În septembrie au loc alegerile generale, care vor pune capăt erei Merkel, iar Uniunea Creștin-Democrată nu a reușit încă să găsească un succesor pe măsură, chiar dacă are un nou lider.