O rețea creată ca răspuns rapid, în pandemia coronavirus, de unificare a eforturilor presei locale, naționale și europene, cu punte de legătură între România și Republica Moldova a fost lansată duminică, 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei.

Rețeaua PressHub.ro reunește 27 de publicații, majoritatea locale sau regionale, care vor fi conectate, prin intermediul PressHub.ro, cu report.md din Republica Moldova și susținute, prin abordarea din perspectivă europeană, de  EURACTIV.ro. Demersurile jurnalistice comune vor fi de asemenea conectate la platforma dezbaterilor #ladistanță, realizate de HotNews.ro. 

"Cu scopul de a răspunde provocărilor aduse de noul coronavirus documentării jurnalistice la fața locului și deservirii comunităților locale, unele izolate, Freedom House Romania și Digital Bridge Association au adus împreună o rețea de presă locală, națională și internațională formată din PressHub, report.md din Republica Moldova, HotNews.ro și EURACTIV.ro”, a spus Cristina Gușeth, director Freedom House România, odată cu lansarea inițiativei comune, duminică, 3 mai, când este sărbătorită Ziua Mondială a Libertății Presei.

"Sperăm în felul acesta să contribuim la o informare cât mai documentată, care să aducă nevoile comunităților locale, regionale, naționale, în atenția și pe agenda autorităților centrale și europene”, a adăugat reprezentanta Freedom House România. 

Organizatiile media partenere vor lucra într-o redacție virtuală în care vor participa ziariști din presa locală și națională, din România și Republica Moldova.

Subiectele abordate vor acoperi în principal aspecte legate pandemie, nevoi identificate la nivelul comunităților locale, regionale, naționale, adesea manifestate ca fenomen, acțiuni de răspuns la criza coronavirus, dezinformarea,  sistemul public de sănătate și buna guvernare, precum și, mai specific, achizitiile publice și modul în care economia se confrunta cu aceste provocări. 


"În condițiile în care multe redacții lucrează din biroul de acasă, documentarea la firul ierbii rămâne pentru noi un standard extrem de important. Reportajele curajoase pe care le fac jurnaliștii report.md exprimă realități de pe teren și ne va fi util să fim conectați într-o redacție virtuală, pentru a expune unui public mai larg nevoile comunităților și fenomene pe care presa din afara țării le cunoaște prea puțin sau aproape deloc.

Este foarte importantă colaborarea pentru noi, ziariștii din diverse spații geografice, pentru a păstra nealterate standardele profesiei, mai ales în aceste vremuri în care jurnalismul trebuie să facă față zvonisticii, manipulărilor, dezinformărilor și deformărilor de tot felul”, spune Vitalie Călugăreanu, redactorul-șef al publicației report.md, din Republica Moldova. 

Redacția virtuală România – R. Moldova este cadrul mai larg de colaborare în care se derulează inițiative comune de răspuns rapid mass-media în pandemia generată de SARS-CoV-2.

Proiectul "CovFACTS#notFAKE – The Emergency newsroom - Infodemic Lie Detector” a demarat la 1 mai 2020, pentru o perioadă de trei luni și este finanțat de The Black Sea Trust for Regional Cooperation, un Program al German Marshall Fund of the United States, prin Coronavirus Fast Response Fund.