Ministerul de Externe german l-a convocat joi pe ambasadorului rus la Berlin să dea explicații cu privire la un atac cibernetic care a vizat în 2015 Camera Deputaților și biroul parlamentar al cancelarului Angela Merkel, informează AFP și dpa.

Acest atac cibernetic, despre care există "indicii puternice" că ar fi fost efectuat de un suspect pe atunci membru al serviciului rus de informații militare GRU, ar putea să ducă la sancțiuni din partea Uniunii Europene, avertizează Ministerul german de externe într-un comunicat.

Secretarul de stat german pentru afaceri externe, Miguel Berger, l-a "invitat" pe ambasadorul rus Serghei Neciaev pentru a evoca acest atac cibernetic, efectuat în urmă cu cinci ani împotriva Bundestagului și a serviciilor Angelei Merkel, notează Agerpres.

.Atacatorii informatici au sustras în paralel cu atacul împotriva Bundestagului - potrivit presei germane - date personale din corespondența electronică a cancelarului în perioada 2012-2015.

Angela Merkel își exprimase personal regretul în 13 mai față de tentative "scandaloase" de piratare rusă care o vizase în 2015 și asigurase că dispune de "probe tangibile" despre aceste atacuri.

Un mandat de arestare la cererea Parchetului federal german a fost emis recent împotriva unui presupus hacker rus Dmitri Badin, căutat și de FBI (poliția federală americană). El este suspectat în special că a participat la piratarea campaniei democrate în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 în SUA.

Guvernul german a indicat că "evaluează de asemenea acest incident în cadrul anchetei în curs asupra dosarului privind asasinatul din Tiergarten (uciderea în vara lui 2019 în centrul Berlinului a unui georgian de origine cecenă).

Miercuri seara, Angela Merkel a acuzat Moscova că "susține regimuri fantomă în unele părți din estul Ucrainei și că atacă democrațiile occidentale, între care Germania, cu mijloace hibride".