Atelierele pentru gândire critică și combaterea dezinformării, organizate în cadrul proiectului Language Matters, au pornit în caravană, în universități.

Primul dintr-un astfel de ciclu, „Mândru că sunt român! Atitudini naționaliste și dezinformarea”, a avut loc la 29 martie la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Proiectul Language Matters este dezvoltat de Fundația Aspen.

.Vorbitori:

  • Prof dr. Ruxandra Ivan, profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
  • Cosmin Popa, doctor în istorie, cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.
  • profesorul universitar doctor Mircea Dumitru - vorbește despre abordarea metafizică a temei va fi prezentată de  vicepreședintele Academiei Române.

Cosmin Popa: Confiscarea discursului patriotic de către ignoranți 

Cosmin Popa a vorbit despre „confiscarea discursului patriotic de către ignoranți”. Aceștia își ascund ”apetența pentru dictatură sub masca patriotismului”.

Idei formulate de cercetătorul Cosmin Popa: Acolo nu este vorba de un patriotism, ci despre o construcție conceptuală care se bazează pe ignoranță, pe frustrare. Ei reprezintă un pericol. Ignoranța face ravagii. Peste tot în lume. Oamenii aceia - dacă le dăm un test de 10 întrebări - nu sunt în stare să răspundă. Cunoștințele lor despre istorie sunt povești apocrife, la o manieră foarte selectivă la a ilustra istoria națională. Dacă ești naționalist, ocultezi toate acele personalități care nu corespund abordării.

Mircea Dumitru a explicat distincția între patriotism, naționalism, șovinism, explicând că există anumite medii culturale, care, pentru a ne pune în gardă cu privire la anumite atitudini naționaliste, pedalează pe sentimentele de acest tip.  

Academicianul distinge foarte multe nuanțe ale sentimentelor patriotice. E foarte natural să ai sentimente patriotice. Comunitatea în care te-ai născut, comunitatea de limbi, comunitatea în care ai fost educat de părinți, apoi de școală.

E foarte normal ca oamenii să aibă sentimente de atașament față de comunități. Insistența asupra cultivării doar acestor atitudini, cu excluderea anumitor sentimente cu caracter universal. Iluminism și liberalism clasic - doar a insista asupra virtuților propriilor grupuri din care faci parte, excluzând virtuțile altor grupuri.

Patriotismul este bun - da, dacă lasă deschisă posibilitatea să apreciem și patriotismul altor grupuri.

Șovinismul propagă ideile de tipul că tot ceea ce aparține străinilor este rău, este periculos. Acesta pune în pericol identitatea etnică. Identitatea națională este, conceptual vorbind, diferită de discursul politic despre naționalism. 

Conceptul moral de identitate - dificultatea de a defini condițiile necesare și suficiente. Identitatea persoanelor - foarte greu de precizat filosofic.

Profesorul Mircea Dumitru s-a referit la școlile de gândire potrivit cărora individul poate fi abordat în interiorul colectivității sale (familia, grupurile profesionale și grupurile etnice, culturale - în context cultural). Acesta duce la globalismul înrădăcinat local.

Culturile, limbajele asigură această conectivitate între trecut, prezent și viitor.

Dana Deac: vorbim de atitudinile naționaliste, care sunt purtătoare de intenții. Avem un exercițiu concret al istoriei, în care naționalismul, odată salvator (ucrainean, apărarea țării lor) și naționalismul rusesc (voi nu aveți niciun drept, acel teritoriu este al nostru). Taxând solidaritatea național ucraineană drept naționalism. Războiul ruso-ucrainean este un război amânat al istoriei, care nu a mai putut fi evitat. O radicalizare cumulativă (pe parcursul sec. Al XX-lea).

Vorbind despre Ucraina, cercetătorul Cosmin Popa a subliniat aspectul extrem de rapid al construcției naționale ucrainene, construcție amânată de primul război mondial și de revoluția bolșevică. Cea care a transformat-o în problema socială. Revoluția bolșevică a reușit să transfere această problemă în sfera conflictelor sociale.

Lenin a fost primul lider bolșevic care înțeles că ucrainenii nu pot fi ținuți în imperiul sovietic fără condiții. Națiunea ucraineană îi include pe ucrainenii care au evoluat sub Imperiul Austriac, alții care au evoluat sub imperiul polonez și cel rus.

Atitudinea lipsită de orizont a germanilor i-a aruncat în mâinile sovieticilor. 270.000, 650.000 deportați din Ucraina pentru pacificare acestei țări. În 2014 Ucraina și-a exprimat o opțiune occidentală fermă.

În Ucraina nu se confruntă două tipuri de naționalism. Este vorba de patriotismul ucrainean, desăvârșirea unei construcții naționale, și naționalismul de tip imperial al Rusiei. 

Dictatura și minciuna

Dana Deac: se vorbește astăzi de conceptul naționalismului digital; în SUA, s-a creat un eco-sistem informațional, menit să transmite mesajele prin actorii politici, prin ONG-uri, prin firme mari, prin media aservite cauzelor extremei drepte cu scopul de a îndoctrina masele.

Există de asemenea conceptul de propagandă computațională, folosirea algoritmului pentru a crea astfel de mituri. Vedem cât de ușor este să transformi mințile oamenilor în arme.

Deep fake a devenit cheap fake - foarte ieftin. E ușor. E lumea în care trăim. Care sunt capcanele? Cum să ne ferim? Ce e fals?

Prof. dr. Ruxandra Ivan: În multe state europene avem aceste manifestări de naționalism - să reluăm acele puteri la nivelul statelor de la nivelul UE - Viktor Orbán. În Polonia, partidul Lege și justiție, în Slovacia, este un partid naționalist puternic.

Cifrele pentru anul electoral în curs arată că în Franța, Germania, avem partide de extremă dreapta cu un discurs naționalist anti-migrație, anti-străini.

Una dintre explicații: tipul de performanță a proiectului european. Inițial, proiectul european a avut o legitimitate oferită de scopul său: să prevină un nou război în Europa.

Legitimitatea europeană a fost dată de asemenea de creștere economică. După '90 proiectul european nu mai performează la fel de bine economic. Face să scadă în ochii europenilor.

Europa se confruntă și cu o problemă a liderilor. Ne gândim la părinții fondatori și tipul de lideri politici. Revenire către suveranism - o panică legată de scăderea nivelului de trai. Și o temă legată de migranți. Europa are nevoie de migranți, întrucât se confruntă cu îmbătrânirea populației. Nu o să aibă cine să ne plătească pensiile.

Mâna de lucru nu vine din sporul natural al populației.

Cercetătorul Cosmin Popa: De ce foarte multă lume observă cât de bune sunt regimurile autoritare în dezinformare? Întreaga cultură politică rusă este întemeiată pe minciună.

În centrul acestei culturi este instrumentalizarea. Aceasta nu se poate obține prin cunoaștere profundă, ci prin deformarea faptelor. Celebrul cântec Catiușa e un plagiat. La originea cântecului, divizia spaniolă franksită care a luptat în Rusia.

Aparatul de dezinformare internă, în Rusia, nu se bazează pe internet, ci pe televiziuni. Aceasta permite un sistem mult mai bine controlat. În străinătate se bazează pe internet. Russia Today. Problem omului digital: cu cât sunt mai mari , ideile sunt mai fixe. Nu cred în ideea unui naționalism digital.

Nu biții sunt cei care Cambridge Analitica - falsificarea uni societăți e o chestiune de resurse. Scade nr oamenilor care consideră că nu este atât de important să trăiești într-o democrație. Creșterea gradului de ignoranță, a analfabetismului funcțional în toată Europa. Nu peste tot Funcționari analfabeți ajung să conducă la nivel de stat. Există pericolul să confundăm sistemul tehnic cu cel de conținut.

Prof. Ruxandra Ivan

Cu inteligența artificială totul este foarte frumos, dar minte!... Dacă mai avem o speranță că adevărul, în sens filosofic, este important. 

Cosmin Popa: În privința AI, s-a sfârșit vremea maimuțelor harnice și a venit vremea oamenilor care sunt capabili de sinteză. Mai scade puțin din valoarea proștilor harnici, care sunt foarte periculoși. 

AI, dacă o păstrăm în sfera utilului și nu ne lăsăm seduși de AI de a ne înlocui efortul individual, cunoașterea, deciziile, atunci este foarte OK.

AI - momentul critic când inteligența umană creată va fi rezultatul inteligenței artificiale și va începe să se hrănească cu propriile prostii. Pentru 20 de ani de aici încolo, a venit vremea oamenilor inteligenți. Aceasta este o veste bună.