Mai mulți europarlamentari au cerut joi să fie analizată diseminarea propagandei ruse în cadrul Parlamentului European, după observațiile îndoielnice ale deputatului olandez de extremă dreapta Marcel de Graaff cu privire la conflictul din Ucraina.

În timpul unei dezbateri privind deportările forțate de copii ucraineni în Rusia, de Graaff a susținut miercuri că sute de mii de copii ucraineni au fost "primiți" de Rusia pentru că erau "bombardați de armata ucraineană". El a adăugat că acești copii au beneficiat de o educație tradițională în Rusia, spre deosebire de "îndoctrinarea transgender" (sic) la care ar fi supuși în Occident, relatează La Libre Belgique.

Eurodeputata belgiană Hilde Vautmans (Open VLD), care a reacționat dur la aceste declarații, a trimis acum, împreună cu doi dintre colegii săi, o scrisoare președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

Comentariile parlamentarului olandez sunt "false și manipulatoare", potrivit acestora.

"Astfel de minciuni flagrante sunt complet inacceptabile, mai ales atunci când sunt rostite de pe podiumul Parlamentului European", spun ei. Hilde Vautmans și colegii săi doresc ca ancheta internă privind presupusa influență a Moscovei asupra anumitor europarlamentari să fie extinsă la diseminarea propagandei rusești în cameră.

"Parlamentul European este un far al libertății de exprimare, dar este esențial să facem distincția între expresiile sincere și răspândirea minciunilor. Parlamentul European nu poate continua să servească drept platformă pentru propaganda Kremlinului", se arată în scrisoare.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA