Mediul online reprezintă principala sursă de informare pentru copii: site-urile de știri, rețele de socializare, bloguri și vloguri sau Youtube sunt resursele pe care copiii și tinerii le folosesc pentru a căuta informații.

Totuși, numai 48% dintre ei știu să recunoască o știre falsă, în timp ce 49% afirmă faptul că verifică veridicitatea informațiilor găsite online doar din când în când, rar sau niciodată. Totodată, 22% dintre copii și tineri cred că la televizor sau în publicațiile de știri nu pot fi difuzate știri false.

Aceste date au fost extrase de Salvați Copiii în cadrul unei consultări naționale privind informarea online și știrile false, realizată în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, în contextul COVID-19.

Doar 11% dintre copii declară că se informează din surse oficiale, în timp ce 17% dintre ei validează valoarea de adevăr a unor informații prin consultarea persoanelor apropiate. Cu ajutorul internetului, copiii și adolescenții pot accesa aproape orice informație. Știrile senzaționaliste, cu detalii vagi sau cu structură incongruentă, pot să impacteze negativ percepția pe care copilul o are despre sine, persoanele din jurul lui și lume. Capacitatea de a analiza și a distinge conținutul fals nu influențează doar deciziile pe care le iau copiii acum, dar și deciziile pe care le va lua adultul de mâine. Invadați de informații, având percepții distorsionate, calitatea procesului decizional este profund afectată, iar efectele nu sunt in avantajul copiilor.

Pentru a contribui la o informare corectă și pentru ca elevii să învețe despre fenomenul știrilor false, concomitent cu dezvoltarea abilităților de a căuta și filtra corect informația, Organizația Salvați Copiii a demarat o serie de acțiuni menite să sprijine cadrele didactice și elevii din învățământul preuniversitar din România, lansându-le acestora propunerea de a se alătura inițiativei educaționale "Gândirea critică în era digitală. Stop știrilor false!".

Proiectul educațional "Gândirea critică în era digitală. Stop știrilor false!" este o inițiativă națională lansată în cadrul programului european Ora de Net, susținută de Orange România. Pentru a reduce și combate fenomenul știrilor false, echipa Ora de Net a pus la dispoziția cadrelor didactice un pachet de resurse care conține un material video ce abordează acest subiect, precum și ghiduri de lucru adresate profesorilor și părinților. Pornind de la resursele dezvoltate, cadrele didactice au fost invitate să organizeze o serie de activități în cadrul orelor de curs, prin care elevii să devină conștienți de fenomenul știrilor false și să învețe să îl identifice corect.

 

"Având în vedere creșterea gradului de utilizare a rețelelor sociale și a internetului de către copii, dar și de către părinți în perioada actuală, proliferarea știrilor false și efectele nocive ale acestui fenomen - precum dezinformarea sau nerespectarea regulilor - necesită o atenție deosebită atât din partea școlii, cât și a celor care au în permanență ca obiectiv protecția copiilor. Astfel de fenomene pot avea consecințe negative asupra sănătății emoționale a celor mici, dacă nu sunt abordate corespunzător. Ne dorim mult ca, împreună, să reușim să abordăm această problemă în cât mai multe școli din România, pentru că efectele sale ating fiecare utilizator de internet. Ne bucură interesul crescut pentru acest subiect, în decurs de două luni 3.800 de copii, părinți și profesori implicându-se în activitățile propuse de noi", a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

 

La finalul activităților educaționale, elevilor le-a fost lansată invitația de a participa la o competiție națională, de materiale video originale, create de ei pe tema știrilor false și a gândirii critice. Competiția a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Educației și a beneficiat de susținerea Orange România, în perioada 5 octombrie - 11 decembrie 2020, adresându-se cadrelor didactice și elevilor din învățământul gimnazial și liceal. Un număr de 203 proiecte au fost primite și evaluate, iar 10 elevi și 10 profesori coordonatori urmează să fie premiați. Autorii proiectelor câștigătoare vor primi diplome din partea Organizației Salvați Copiii, precum și echipamente IT care vor facilita procesul educațional.

Întregul demers se încheie cu organizarea de către echipa Ora de Net a două ateliere online în care va fi abordată tema știrilor false și a conținutului dăunător întâlnit pe internet. În cadrul acestora, copiii vor fi ajutați să analizeze corect conținutul informațional, pentru a discerne informațiile valoroase de pe internet de cele false sau dăunătoare.

Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, care cuprinde centre naționale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiții de mai mare siguranță a Internet-ului și a noilor tehnologii online de către copii.Organizația Salvați Copiii România a participat la programul de finanțare al Comisiei Europene și a câștigat licitația de proiect, asumându-și din 2008 rolul de Coordonator Național.