Dezinformarea este primul risc global pe termen scurt perceput de experți, în timp ce schimbările climatice sunt mai îngrijorătoare pe termen lung.

E ceea ce reiese din Global Risk Report 2024, un studiu prezentat la Londra în vederea Forumului Economic Global de la Davos, potrivit la Stampa.

Raportul, realizat în colaborare cu Zurich Insurance Group și Marsh McLennan, se bazează pe opiniile a peste 1.400 de experți mondiali în risc, factori de decizie și lideri din industrie, chestionați în septembrie 2023.

Pe  termen scurt prognoza este ''în mare parte negativă'', iar pe termen lung s-ar putea înrăutăți și mai mult. Pentru 30% dintre specialiștii intervievați, în următorii 2 ani există ''o probabilitate mare de catastrofe globale'', însă în următorii 10 ani, procentul crește la 66%. Potrivit lui Saadia Zahidi, directorul general al Forumului Economic Mondial, ''o ordine globală instabilă, caracterizată prin narațiuni polarizante și insecuritate, agravarea impactului evenimentelor climatice extreme și incertitudinea economică, accelerează dezvoltarea unor riscuri, cum ar fi cele legate de dezinformare''.

Zahidi consideră însă că rețeta de abordare a riscurilor planetei este colaborarea, așa cum s-a întâmplat deja în timpul pandemiei Covid 19. ''Liderii mondiali trebuie să se unească pentru a face față crizelor pe termen scurt și în același timp, pentru a pune bazele unui viitor mai rezistent, durabil și mai favorabil incluziunii'', a recomandat directorul general al Forumului Economic Mondial.

În special pe termen scurt, în următorii doi ani, legătura dintre informațiile falsificate și tensiunile sociale va fi proeminentă în alegerile care vor avea loc în mai multe economii majore. Conflictul armat dintre state cântărește și el, figurând printre cele 5 preocupări principale în următorii 2 ani. Potrivit Carolinei Klint, director comercial pentru Europa la Marsh McLennan, ''descoperirile din domeniul inteligenței artificiale vor revoluționa radical perspectivele de risc pentru organizații, multe dintre care vor avea dificultăți să reacționeze la amenințările care derivă din dezinformare, dezintermediere și din erorile strategice''.

Companiile se confruntă cu lanțuri de aprovizionare care au devenit din ce în ce mai complexe din cauza geopoliticii și a schimbărilor climatice, precum și cu din ce în ce mai multe amenințări cibernetice.

De aici și necesitatea unui angajament constant pentru construirea rezilienței la nivel organizațional, național și internațional, precum și o mai mare cooperare între sectorul public și cel privat, spune Carolina Klint. Pentru John Scott, șeful departamentului de risc pentru sustenabilitate la Zurich Insurance, lumea trece prin transformări structurale semnificative datorită inteligenței artificiale, schimbărilor climatice, evoluțiilor în scenariul geopolitic și tranzițiilor demografice.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA