Guvernul a decis să aplice facilitatea europeană numită „Inițiativa pentru IMM” după discuții care au durat jumătate de an. Subiectul a fost discutat marți, 7 iulie de Comisarul european, Corina Crețu, și de Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Pe scurt, mecanismele pe care le propune duc la credite acordate în condiții avantajoase firmelor mici și mijlocii, fiind așteptat un efect multiplicare de 4 ori. 

Din categoria instrumentelor financiare, intens promovate de instituțiile europene, „Inițiativa pentru IMM” este un program comun al Comisiei Europene și Grupului BEI (Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții). 

Practic, sunt puse în comun o serie de resurse, din programele europene și din contribuția BEI/FEI care asigură intermediarilor ce vor fi selectați (bănci/institutiții financiare nebancare) protecție pentru posibile pierderi prin împărțirea riscului. În schimb, acești intermediari ar urma să ofere IMM-urilor împrumuturi, leasing sau garanții în condiții avantajoase, precum rate reduse ale dobânzilor și mai puține condiții privind depozitele colaterale. 

Citește mai multe explicații despre cum funcționează mecanismul pe site-ul Fondului European de Investiții.

În România, participarea la acest program a fost decisă recent, fiind alocată o sumă de pornire de 100 milioane euro, așa cum a declarat pentru EurActiv.ro ministrul fondurilor europene, Marius Nica. Suma a fost „desprinsă” din Programul Operațional Regional și pentru gestionarea schemei va fi creat un program separat, cu o Autoritate de Management dedicată. 

Detaliile finale legate de acest program, precum și de alte instrumente financiare pe care Guvernul le va derula prin programele cu fonduri europene vor apărea în circa două săptămâni, a mai spus Marius Nica. 

Subiectul a fost abordat marți, 7 iulie, în cadrul unei întâlniri între Comisarul european Corina Crețu și Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Corina Crețu, Comisarul european pentru politică regională, a postat pe Facebook, la finalul întâlnirii:

„Am avut o întâlnire foarte productivă cu ministrul finanțelor publice, d-l Eugen Teodorovici, împreună cu care am discutat despre folosirea instrumentelor financiare în implementarea fondurilor europene și despre Inițiativa pentru IMM-uri, un program al Comisiei Europene la care țin foarte mult.

 

Implementarea "Inițiativei pentru IMM-uri" în România va oferi investițiile atât de necesare pentru dezvoltarea antreprenoriatului, creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă.

 

Am fost bucuroasă să aflu că Guvernul României intenționează să adopte cât de curând Inițiativa pentru IMM-uri și îi mulțumesc domnului ministru pentru sprijinul acordat acestui program.”