Executivul UE va acorda României suma de 800 de milioane de euro pentru finalizarea a zece proiecte începute în perioada 2007-2013 din domeniile transport, managementul deşeurilor, infrastructura de apă şi prevenirea dezastrelor naturale.

„Aceste proiecte reprezintă mai mult decât simple investiţii în infrastructură: folosite în mod eficient pot deveni catalizatori ai dezvoltării la nivel local, regional şi naţional. De aceea este cu atât mai important ca fondurile UE să fie folosite în mod strategic şi în concordanţă cu priorităţile de investiţii din România”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, potrivit News.ro.

Comisarul a amintit luni că România a întârziat mai multe proiecte, ceea ce a dus la fazarea unor proiecte începute în exercițiul financiar anterior, dar care vor fi finanțate din fondurile alocate pentru exercițiul 2014-2020. „Din cele 20 de miliarde de euro alocate pentru 2014-2020, 2,8 miliarde de euro sunt proiecte fazate care trebuiau finanțate din exercițiul anterior”, a spus Crețu, într-o conferință pe tematica fondurilor europene organizată la BNR de Cursdeguvernare.ro.

Comisia va acorda finanţare pentru construcţia şoselei de centură a municipiului Braşov şi reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a coridorului pan-european IV, tronsonul Sighişoara-Coşlariu, în domeniul transporturilor. În ceea ce priveşte managementul deşeurilor, se continuă lucrările la proiectele ce vizează implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţele Caraş-Severin, Constanţa şi Iaşi.

În domeniul infrastructurii de apă se continuă lucrările la proiectele de extindere şi modernizare a sistemelor de apă şi apă uzată în judeţele Covasna, Sibiu, Braşov şi Teleorman, dar şi la proiectele de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de apă şi a sistemului de canalizare în judeţele Constanţa şi Ialomiţa, iar în ceea ce priveşte prevenirea dezastrelor naturale se continuă proiectul WATMAN - Sistem informaţional pentru managementul integrat al apelor - Etapa I.