Conflictul de interese in relatia companii care au evaluat proiectele - consultanti care au intocmit proiecte este prima pe lista neregulilor care au condus la suspendarea de catre Comisia Europeana a Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Adrian Ciocanea, proaspat numit secretar de stat la Ministerul Economiei (MECMA), a mentionat aceasta problema ca exemplu de neregula constatata de catre oficialii de la Bruxelles. Carmen Rosu, directorul Autoritatii de Management POS CCE a mentionat la randul sau "unele firme de consultanta care au incercat sa introduca personal in sistem". Alte probleme au fost cele de sistem: intarzieri in contractarea proiectelor, dar si multe alte probleme pe tot lantul institutional. Daca Autoritatea de Management nu rezolva o parte din probleme pana la sfarsitul acestui an, Romania va pierde circa 213 milioane de euro, suma care, asa cum prevad regulamentele europene, trebuie cheltuita (adica platita) pana la finalul lui 2012.

Ioana Morovan
Cererile de plata pentru suma de 213 milioane de euro exista, dar in acest moment Autoritatea de Management nu le poate transmite catre Ministerul de Finante pentru a fi aprobate si a fi efectuate platile.

Pana la deblocarea rambursarilor de la Bruxelles, platile catre beneficiari trebuie facute de la bugetul de stat, Ciocanea insa nu a putut mentiona o suma care ar fi necesara si pe care Ministerul de Finante ar trebui s-o asigure. In aproximativ zece zile va avea loc aceasta discutie cu Ministerul de Finante, a mai spus Ciocanea.

"Am primit un pachet de cereri de plata si nu il vom transmite mai departe pana cand nu vom face o reverificare a acestor proiecte. Vom deconta cheltuieli numai daca exista certitudinea ca proiectele s-au derulat foarte corect", a mai declarat Ciocanea.

Oficialii din Ministerul Economiei au mai spus ca se pregateste suspendarea Organismului Intermediar pentru IMM, tot din cauza multor deficiente constatate in sistem. Aceasta inseamna ca prelucrarea documentelor aferente proiectelor, de care se ocupa acest organism, va trece tot in "spatele" Autoritatii de Management.

Pana la finalul lunii decembrie Autoritatea de Audit deruleaza un control si va realiza un raport care va fi remis Comisiei Europene. Pe baza acestui raport Comisia Europeana va decide daca deblocheaza rambursarile in cadrul POS CCE.

Firmele de consultanta, amintite de oficiali ca fiind intre principalii vinovati pentru suspendarea programului sunt, in prezent, verificate si numele acestora cel mai probabil vor fi facute publice, au mai spus acestia.

Adrian Ciocanea a fost numit joi, 8 noiembrie, secretar de stat la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Ciocanea a fost sef al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) in Guvernul Tariceanu.

Carmen Rosu a fost pentru aproape zece ani director adjunct si apoi director general la Oficiul de Plati si Contractare Phare (Ministerul de Finante), ulterior fiind numita pentru cateva luni Director Interimar al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane. Din luna septembrie ocupa functia de Director General al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice.

Suma care trebuie cheltuita pana la finalul anului 2013 ("riscul de dezangajare") este de 1,26 miliarde de euro, potrivit datelor furnizatede Ministerul Economiei la conferinta "Perspectivele ultimilor ani de implementare ai POS CCE 2007-2013, in contextul combaterii fraudelor: lectii invatate pentru urmatoarea perioada de programare!".