CSM nu a reușit, nici pentru a șaptea oară, validarea Adinei Florea în funcția de șef al Secției de anchetare a magistraților, din cauza unui blocaj. Procurorul Codruț Olaru propune modificarea statutului acestei instituții controversate.

Blocajul a constat în faptul că 9 membri CSM au votat ”pentru”, 9 ”împotrivă”, iar un vot a fost nul, astfel că discuția va fi reluată la următorul plen, au precizat surse din Consiliu pentru agenția Mediafax.

În cadrul ședinței, procurorul Codruț Olaru a anunțat că a depus la registratura CSM un set de propuneri pentru modificarea formatului Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Una dintre propuneri este aceea ca SIIJ să devină o structură în cadrul Parchetului General, aflată în conducerea directă a Procurorului general.

"Pe 10 octombrie, am înregistrat la registratura Consiliului, în nume personal, un set de propuneri de modificare a formatului actual al SIIJ. Propuneri pe care le-am comunicat și colegilor procurori cu ocazia întâlnirii de la Constanța, propuneri care în esență, cred eu, acoperă cea mai mare parte a criticilor pe care noi, între noi, le-am avut până în acest moment. Cred că este nevoie ca SIIJ să devină totalmente o structură în cadrul Parchetului General, aflată în coordonarea, conducerea directă a Procurorului general ... Am propus desființarea și eliminarea acelui text de lege care definea procurorul ierarhic superior, cu criticile de rigoare - să ne limităm doar la posibilitatea dosarelor preluate de la DNA, DIICOT, care pot fi ulterior infirmate de procurorul șef. Și, evident, aspecte privind retragerea articolului 2 (privind competența Secției - n.r.), retragerea căilor de atac”, a explicat Codruț  Olaru, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a lansat înainte de ședință noi critici la adresa Secției, iar în cadrul plenului a avut un schimb dur de replici cu șefa CSM, Lia Savonea, pe aceeași temă.