După Ambasada SUA, și Ambasada Germaniei a comentat propunerile controversate ale lui Tudorel Toader de modificare a legilor Justiției. „Unele dintre modificările prezentate ar putea avea repercusiuni directe asupra independenței justiției”.

Într-un răspuns adresat HotNews.ro, Ambasada Germaniei susține același punct de vedere ca Ambasada SUA în legătură cu intenția ministrului Tudorel Toader de a modifica legile Justiției.

„Până în prezent, am aflat despre propunerile complexe privind reforma sistemului judiciar doar dintr-o declarație oficială a ministrului Justiției. Și noi, în calitate de parteneri în cadrul Uniunii Europene, așteptăm cu mare interes publicarea acestor propuneri. Salutăm asigurările Guvernului României de a se consulta, pe larg, pe marginea acestor propuneri, împreună cu toate părțile relevante și interesate.

Împărtășim îngrijorarea Ambasadei SUA: unele dintre modificările prezentate ar putea avea repercusiuni directe asupra independenței justiției, de exemplu prin reorganizarea unor competențe care și-au dovedit eficientă. Consolidarea statului de drept, continuarea combaterii eficiente a corupției, precum și alte realizări ale României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare sunt de mare importantă și pentru Germania. Până la sfârșitul anului trecut, România a înregistrat progrese notabile în bază reglementărilor și competențelor actuale. Acestea au fost apreciate, în mod repetat, și de către partenerii UE. Ne dorim că România să-și îndeplinească cât de curând și obligațiile încă restanțe și să preia cu detașare, în anul 2019, președinția Consiliului UE.

De aceea, în interesul României, ar trebui evitat tot ceea ce ar putea stă în calea acestui obiectiv sau ar conține chiar reglementări din vremuri anterioare aderării la Uniunea Europeană. Multe reacții din țara confirmă că și alții împărtășesc această îngrijorare. De aceea susținem că îndeosebi aceste puncte să se bucure de înaltă importantă în cadrul viitorului proces complex și transparent de consultare”, spune Ambasada Germaniei într-un răspuns adresat HotNews.ro.

„Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar”, a fost începutul unui comunicat al Ambasadei SUA la București, ca reacție la propunerile de modificare a legilor justiției prezentate de ministrul Tudorel Toader.

Amintim că Tudorel Toader ar dori trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, înființarea unei direcții speciale de anchetare a magistraților, dar și eliminarea președintelui României din procesul de numire a șefilor de parchete.