Premierul Viorica Dăncilă a răspuns, în limba română, unei serii de 18 întrebări cu privire la modificarea codurilor penale trimise de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Am primit pe 5 noiembrie răspunsul autorităților române, în limba română, la întrebările transmise de Comisie. Vom studia răspunsurile cu atenție. Comisia va aborda aspectele relevante în viitorul raport MCV, din data de 13 noiembrie”, a declarat pentru Mediafax unul dintre purtătorii de cuvânt ai Executivului european.

Frans Timmermans i-a transmis, în data de 4 octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere lămuriri cu privire la modificarea codurilor penale, după ce membri ai coaliției de guvernare au susținut în repetate rânduri că autoritățile de la Bruxelles critică modificările legilor fără a indica însă precis ce prevederi anume deranjează.

Astfel, scrisoarea lui Timmermans conține 18 întrebări care fac referire la modul în care sunt schimbate Codul Penal și Codul de Procedură Penală, practic reprezentând răspunsul prim-vicepreședintelui CE la cererea premierului Dăncilă de a spune punctual care sunt îngrijorările cu privire la legislația penală. Viorica Dăncilă trebuie să dea un răspuns până în data de 1 noiembrie și a spus, pe 30 octombrie, la Parlament, că îi va transmite a doua zi lui Timmermans răspunsurile „aplicate” la cele 18 puncte în domeniul justiției, după care va avea cu acesta o discuție.

De altfel, și Comisia de la Veneția a făcut praf modificările aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală, iar Executivul UE a cerut României să țină cont de recomandările Comisiei. Dar și forul de la Veneția a spus ceea ce au susținut și reprezentanții Comisiei Europene: Reforma legislației penale din România slăbește lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave.

Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare raportul asupra Mecanismului de Cooperare și Verificare, care este de așteptat să conțină concluziile în privința modificărilor legislative adoptate în ultimul an de Guvernul și Parlamentul controlate de PSD și ALDE.