Procurorii cer arestul la domiciliu, deoarece Arhiepiscopul ar fi încălcat termenii controlului judiciar în dosarul privind accesarea de fonduri europene.

Teodosie Snagoveanu, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, este trimis în judecată, alături de alte persoane, pentru infracțiunea de folosire sau prezentare "cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată".

În prezent, dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar Arhiepiscopul este supus controlului judiciar.

În cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menționează că prelatul a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis "în mod expres și neechivoc" prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar.

Astfel, pe 12 mai 2017, Teodosie Snagoveanu (Teodosie Petrescu, pe numele de mirean), reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, "a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar", să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe Arhiepiscop, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 hectare de teren, din care 188,75 hectare de vie.

"Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha", se arată în comunicatul DNA.

Prin emiterea împuternicirii ca Aurealian Ștefan să acceseze fonduri europene, inculpatul Petrescu Teodosie a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar: 

  • să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși.
  • să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia".

DNA precizează că Arhiepiscopul a demarat prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa sa.

Procurorii anticorupție mai precizează că una dintre faptele pentru care prelatul a fost trimis în judecată - cea aferentă campaniei 2016 - era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul Aurelian Ștefan, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole.