În noul Parlament, numărul deputaților și senatorilor certați cu legea va fi ceva mai mic față de precedenta legislatură. Asta deoarece de la ALDE nu au prins toți candidații un loc eligibil, iar PRU, bogat în „penali”, nu a atins pragul electoral.

Cei mai mulți parlamentari certați cu legea vor fi din PSD. Practic, cei considerați înainte de alegeri pe locuri eligibile au prins cu siguranță un loc în Senat sau Camera Deputaților.

Ba chiar este posibil să mai intre și alții în urma redistribuirii mandatelor.

Pe locul doi se află PNL, dar la mare distanță. „Penali” găsim în noul Parlament și din partea ALDE și PMP.

Lista celor care au probleme cu legea și au candidat pentru un loc în Parlamentul României o puteți citi aici.

NOTA: Rezultatele alegerilor parlamentare nu sunt definitive și este posibil ca unii candidați cercetați penal sau chiar condamnați să nu se regăsească în textul de mai jos, dar pot primi mandate parlamentare ulterior, prin redistribuire.

PSD

Liviu Dragnea. Șeful PSD este condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru fraude în timpul referendumului organizat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Ulterior, el a fost trimis în judecată alături de fosta sa soție, Bombonica, în dosarul angajărilor fictive.

Stadiul acestui ultim dosar: urmează să se fixeze primul termen de judecată după ce cazul a trecut de Camera preliminară.

Victor Ponta. Fostul premier este judecat pentru mai multe infracțiuni de fals în dosarul în care a fost trimis în judecată și Dan Șova.

Stadiul dosarului: procesul se află în primă instanță. Nu a fost pronunțată o sentință până acum.

Ponta mai este cercetat în acest moment sub control judiciar și în dosarul în care este cercetat și prietenul său Sebastian Ghiță în dosarul finanțării dubioase a vizitei lui Tony Blair în România. De altfel, Sebastian Ghiță va rămâne fără imunitate parlamentară deoarece PRU, partidul din partea căruia a candidat, nu a atins pragul electoral.

Stadiul dosarului: se află încă în cercetări la DNA Ploiești.

Ecaterina Andronescu. Fostul ministru al Educației este urmărită penal în dosarul licențelor Microsoft alături de alți opt foști miniștri din guverne diferite. Andronescu este anchetată pentru abuz în serviciu.

Stadiul dosarului: în anchetă la DNA.

Lia Olguța Vasilescu. Primărița Craiovei este trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani pentru finanțarea campaniei electorale din 2012.

Stadiul dosarului: Judecătorii de la Tribunalul București urmează să se pronunțe din nou în Camera preliminară dacă restituie dosarul la DNA pentru refacerea anumitor acte sau dacă dispun începerea procesului.

Florin Cârciumaru. Agenția Națională de Integritate a sesizat DNA în legătură cu un conflict de interese. Fiica lui Cârciumaru ar fi achiziționat la un preț foarte mic o pensiune de la o firmă ce ulterior a primit contracte mari de la primăria condusă de Florin Cârciumaru. Dosarul nu a ajuns în instanță.

Stadiul dosarului: în verificări.

Mircea Drăghici. Trimis în judecată într-un dosar de corupție alături de fostul președinte al CJ Argeș Constantin Nicolescu. DNA spune că au pus bazele unui mecanism fraudulos de scurgere a banilor publici către o firmă de consultanță. Drăghici a fost pus pe locul doi la Camera Deputaților.

Stadiul procesului: judecata a început pe 21 octombrie.

Niculae Bădălău. Este acuzat, pe lângă trafic de influență, de faptul că ar fi protejat interesele unei firme implicată în evaziune fiscală prin demersuri făcute la nivelul conducerii ANAF. A fost pus sub acuzare în 2013. Bădălău a deschis lista candidaților pentru Senat la Giurgiu.

Stadiul dosarului: Ancheta este începută de mai bine de trei ani și nu a fost încă finalizată.

Titus Corlațean. Fostul ministru de Externe a fost salvat de colegi atunci când DNA a cerut Senatului avizul în vederea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu în cazul alegerilor prezidențiale din 2014.

Stadiul dosarului: Blocat prin votul senatorilor, care au respins cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale.

Iulian Iancu. Candidează pe prima poziție la Camera Deputaților în Constanța. El este cercetat penal într-un dosar disjuns din cel al fostului judecător constituțional Toni Greblă.

Stadiul dosarului: Încă în anchetă la DNA. 

PNL

Dumitru Verginel Gireada. Are la activ o condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizia a vizat infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice și uz de fals. Faptele datau din vreme când era primar al comunei Mihai Eminescu (Botoșani)

Stadiul dosarului: procesul s-a terminat prin condamnarea lui Gireadă în 2012. Termenul de încercare a fost de 4 ani, termen depășit în primăvara anului 2016.

Victor Paul Dobre. El a deschis lista candidaților pentru Camera Deputaților la Galați. Fost ministru delegat pentru Administrație în 2012, acesta a fost la un pas de a fi urmărit penal în dosarul „Referendumul”, însă Camera Deputaților nu a încuviințat cererea procurorilor de a-l urmări penal.

Stadiul dosarului: Ancheta este blocată prin votul deputaților, care au respins cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale.

ALDE

Călin Popescu Tăriceanu. Actualul președinte al Senatului a fost trimis în judecatăîn vara acestui an, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. El ar fi mințit în fața procurorilor care investigau retrocedarea frauduloasă a pădurii Snagov și a fermei Băneasa.

Stadiul dosarului: Procesul a trecut de Camera preliminară de la ICCJ și urmează procesul în primă instanță.

Varujan Vosganian. Pe 12 februarie 2015, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian a scăpat de urmărire penală, după ce senatorii au respins cererea DIICOT, în dosarul „Gaze ieftine”. Un alt fost ministru, Adriean Videanu, este la un pas de a fi trimis în judecată în acest dosar. Vosganian este cercetat penal și în dosarul ”Poșta Română”. Fostul senator devine deputat de Iași în urma alegerilor din 11 decembrie.

Stadiul dosarului: Ancheta a fost blocată prin votul senatorilor, care au respins cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale.

PMP

Traian Băsescu. Fostul președinte al României este urmărit penal în urma unei sesizări că „nu a demisionat în 5 minute” așa cum a declarat în preajma referendumului pentru demiterea sa. Traian Băsescu a prins un loc de senator.

Stadiul dosarului: Ancheta este în desfășurare la Parchetul General.