Omul de afaceri, care a funcționat ca intermediar între fostul primar al Constanței și Avraham Morgenstern, va fi judecat pentru complicitate la dare de mită. El era cercetat separat de dosarul în care ceilalți doi au fost deja trimiși în judecată.

Elan Schwartzenberg are pe numele său un mandat de arestare în lipsă, fiind fugit în Israel.

Schwartzenberg era cercetat pentru că a fost intermediarul afacerii dintre Radu Mazăre și Avraham Morgenstern de ridicare a locuinţelor sociale din cartierul „Henri Coandă” din Constanţa. Elan Schwartzenberg a funcționat ca un veritabil „cont escrow” pentru mita dată de Morgenstern lui Radu Mazăre.

„Inculpatul Schwartzenberg Emilian, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societăţii Shapir Structures SRL, să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures SRL să câştige o licitaţie având ca obiect contractul de construire a Campusului social 'Henri Coandă' în valoare de circa 10 milioane de euro din Constanţa", se arată într-un comunicat al DNA.

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost dat în urmărire internațională în luna iunie 2016, după ce Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui. Procurorii anticorupţie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016.

Avraham Morgenstern a fost condamnt la începutul lunii august 2017 la opt ani de închisoare, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care era acuzat de evaziune fiscală pentru că nu a înregistrat veniturile din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanţa şi o firmă şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri.

Avraham Morgenstern a dispărut din România cu trei luni înainte de sentință, deși se afla sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara. A fost găsit în luna decembrie în Argentina, unde a fost reținut.

La rândul său, Radu Mazăre a părăsit România și a anunțat că va cere azil politic în Madagascar, acolo unde deține un complex turistic.