Ministrul Justiției, Stelian Ion, a discutat cu experții CE despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), aceștia afirmând că, în funcție de progresele înregistrate în perioada următoare, există premise ca Mecanismul să fie ridicat.

Subiectele abordate în cadrul discuției online au vizat stadiul proiectului de lege pentru desființarea SIIJ, procesul de modificare a legilor justiției, noua Strategie Națională Anticorupție și activitatea ANABI, anunță MJ într-un comunicat de presă.

„Apreciem cooperarea cu instituțiile din România în contextul noului Mecanism privind Statul de Drept și contăm pe sprijinul dumneavoastră în consolidarea acestuia, la nivelul Uniunii Europene. În funcție de progresele înregistrate în perioada următoare, există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, iar monitorizarea în context MCV să se finalizeze”, au declarat reprezentanții Comisiei Europene.

Ministrul Justiției a dat detalii despre stadiul dezbaterilor parlamentare privind proiectul de lege pentru desființarea SIIJ. De asemenea, a precizat că proiectele celor trei legi ale justiției urmează să fie definitivate și transmise Comisiei de la Veneția, pentru aviz.

Acestea vor fi adoptate de către Guvern până la finalul lunii aprilie, așa cum este prevăzut în Memorandumul cu tema "Demersuri prioritare necesare pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) – legislația în domeniul justiției”.

„Pentru noi, este foarte important procesul de consultare privind legile justiției. Am primit propuneri din partea magistraților, care vor fi incluse în proiectele actelor normative. De asemenea, vom solicita și avizul Comisiei de la Veneția și al GRECO. În același timp, ne așteptăm și la o dezbatere amplă în Parlament, iar avizele forurilor europene vor avea rolul de a valida întregul concept al celor trei legi”, a declarat ministrul Justiției.

Citește și: Vera Jurova: Anul acesta, România ar putea scăpa de MCV

Noua Strategie Anticorupție va fi adoptată în toamna acestui an. În același timp, Ministerul Justiției și ANABI au inițiat consultări inter-instituționale pentru definitivarea proiectului de strategie integrată pentru recuperarea produsului infracțiunii. Strategia va include un plan de acțiuni 2021 - 2025 cu măsuri legislative și administrative de consolidare a ANABI, dar și de creștere a eficienței în ansamblu a sistemului instituțional - poliție, parchet, instanțe, ANABI si ANAF.