Președintele României a spus că va face o nouă analiză a legilor după ce Curtea Constituțională se va exprima asupra actelor normative.

UPDATE Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că se aștepta ca președintele Klaus Iohannis să trimită legile Justiției la CCR și Comisia de la Veneția.

„De foarte multe ori am spus și repet următorul lucru: să ne cunoaștem, să ne respectăm limitele de competență legală și constituțională. Faptul că președintele republicii vrea să sesizeze CCR, Comisia de la Veneția intră în limitele de competență constituțională ale președintelui. Modul în care își exprimă public această competență depinde de fiecare președinte (...). Am văzut și eu preocuparea dânsului, să nu zic îngrijorarea, că este un termen care a fost folosit de-a lungul timpului ca nu cumva din mers să se rescrie Constituția. Categoric afirmația nu are nicio acoperire”, a spus Tudorel Toader.

O reacție a avut și Dragoș Călin, membru în asociația Forumul Judecătorilor.

„Mai bine mai târziu, decât niciodată. Este un lucru care trebuia să se întâmple de la început, adică în urmă cu câteva luni, când au avut loc acele dezbateri extrem de rapide cu privire la modificarea legilor justiției, însă lucrurile sunt în continuă evoluție și o astfel de sesizare va fi benefică pentru democrația din România, pentru magistratura din România, pentru independența sistemului judiciar și pentru niște legi ale justiției, care să fie ancorate în realitățile europene”, a declarat Dragoș Călin.

****** Textul inițial 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că a decis să trimită pachetul legilor justiției la Curtea Constituțională, dar și la Comisia de la Veneția.

„Am decis ca atare să trimit întregul pachet înapoi la CCR și în paralel să sesizez Comisia de la Veneția. Fac un apel la CCR de a nu se grăbi și de a conlucra cu organismul european”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă.

Iohannis a precizat că, după ce se va pronunța Curtea Constituțională, va analiza din nou cele trei legi și va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a pachetului legislativ de către Parlament.

Președintele a criticat, din nou, abordarea PSD, partid care „a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte și miere” în campania electorală din 2016, dar a făcut „cu totul și cu totul altceva” după ce a câștigat alegerile.

„A început asaltul împotriva justiției din partea PSD. Vă amintiți că la inceputul lui 2017 au venit cu acea infamă Ordonanță 13, acea ordonanță pe care am reușit să o oprim împreună. Sute de mii de români de bună credință au protestat în stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modficare a legilor justiției a ajuns acum și în faza în care se cere promulgarea acestor legi”, a declarat Klaus Iohannis.

„Procedura originală, graba lipsită de justificare, modul autoritar în care s-au desfășurat dezbaterile parlamentare au determinat în final foarte multă neîncredere. Reforma justiției, cum e clamată de PSD, este în continuare contestată de asociațiile profesionale ale magistraților și trezește îngrijorări ale partenerilor externi”, a mai spus președintele.

Comisia de la Veneția este, practic, sesizată a doua oară, după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat sesizarea organismului pentru democrație în legătură cu legile Justiției.

Florin Iordache, cel care a condus modificările controversate la legile Justiției, a refuzat permanent sesizarea Comisiei de la Veneția și a arătat că opinia ce va veni de la organismul internațional nu va fi luat în considerare pentru că opinia nu poate fi peste deciziile Curții Constituționale.