Sentința de la ICCJ, chiar dacă nu va fi definitivă, ar putea fi foarte importantă în ceea ce privește libertatea liderului PSD. În cazul unei condamnări, judecătorii ar putea revoca și suspendarea executării pedepsei în dosarul „Referendumului”.

UPDATE Judecătorii au amânat pronunțarea sentinței pentru data de 8 iunie.

*****Textul inițial

Judecătorii ar putea pronunța marți sentința în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman a unor persoane care, de fapt, ar fi lucrat la filiala județeană a PSD.

Procurorii DNA au cerut 7 ani și șase luni de închisoare pentru Liviu Dragnea, dar și revocarea suspendării executării pedepsei din dosarul Referendumului, în care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Această ultimă cerere a DNA, dacă va fi acceptată de judecători, i-ar putea aduce încarcerarea liderului PSD imediat după ce va reveni din Elveția, acolo unde se află într-o vizită, în cazul în care vor pronunța sentință de condamnare.

Judecătorii au și varianta achitării în acest caz.

Reamintim că sentința nu va fi definitivă și va putea fi atacată de inculpați sau de DNA.

În acest dosar, procurorii au cerut pedepse și pentru alți inculpați din dosar, însă au cerut i încetarea procesului penal pentru Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, care a achitat partea sa de prejudiciu din dosar.

Citiți aici desfășurarea ultimului termen de judecată al procesului, în care avocații și procurorii și-au susținut pledoariile finale.

Aici puteți citi principalele declarații ale lui Liviu Dragnea în fața judecătorilor.

Ce acuză procurorii

Liviu Dragnea, condamnat deja definitiv pentru fraudarea Referendumului din 2012, organizat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, este acum judecat pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.Alături de el va lua loc în boxa acuzaților și fosta lui soție, Bombonica Prodana, acuzată de abuz în serviciu.


Conform procurorilor, „în perioada iulie 2006 – 2013, inculpata Floarea Alesu, la instigarea lui Liviu Dragnea, la acea vreme președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menținerea în funcții și implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica, angajate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman”.


De altfel, procurorii au trimis-o în judecată și pe Floarea Alesu, fost director la DGASPC Teleorman, despre care procurorii spun că știa că, deși cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituției respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu și nu au prestat vreo activitate.


„În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic (PSD, n.r.) al cărui președinte era inculpatul Liviu Dragnea, aspect cunoscut de acesta din urmă”, conform DNA.


Procurorii mai spun că instituția a avut un prejudiciu de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către Adriana Botorogeanu (75.593 lei) și Anisa Stoica (33.019 lei), sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.


Procurorii le-au trimis în judecată și pe cele două angajate fictiv pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la fals intelectual.