Europarlamentara Monica Macovei face apel la procurori să se înscrie la concursul pentru conducerea DNA, precizând că doar astfel poate fi apărată independența justiției.

”Cu cât sunt mai mulți procurori independenți și profesioniști înscriși la concurs, cu atât îi va fi mai greu lui Tudorel Toader să aleagă o marionetă. Iar dacă va alege o marionetă care va răspunde la telefonul lui Toader sau al vreunui partid, România riscă marginalizarea și irelevanța în Uniunea Europeană, clădită pe principiile statului de drept și independenței justiției”, susține Monica Macovei într-un comunicat.

Eurodeputata îl acuză pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că a încălcat principiile democratice ale transparenței decizionale și independenței procurorilor: ”Toader a afirmat numai că niciunul din cei 4 candidați la șefia DNA, toți cu funcții de conducere, din care 3 procurori chiar din DNA, nu este selectat. La o asemenea respingere în bloc, Toader trebuia să motiveze de ce niciunul nu îndeplinește criteriile de management, experiență în investigarea corupției, integritate, eficiență, independență și rezistență la presiuni politice sau de orice natură. Or, cel puțin cei 3 candidați din DNA au experiența din interior, știu cum funcționează instituția și, cu siguranță, pot identifica unde sunt probleme și unde trebuie îmbunătățită activitatea DNA”.

Monica Macovei mai spune că Tudorel Toader vrea înapoi, în perioada Năstase-Stănoiu, când populația se plângea că "avem corupție, dar nu corupți".

”Românii nu vor asta și au ieșit în stradă pentru independența DNA, care a dus în ultimii 10 ani la politicieni condamnați. Glasul străzii este "vrem justiție, nu corupție". Acesta este și glasul Europei. Tocmai de aceea, îi încurajez pe cei 3 procurori din DNA și pe alții care cred în anticorupție și au dovedit constant profesionalism, corectitudine, independență în anchetarea corupției și a infracțiunilor asimilate corupției să nu renunțe și să se înscrie la concurs. Planul lui Toader trebuie dejucat. Unde nu este justiție independentă, nimic nu este!”, afirmă Monica Macovei.