Inspecția Judiciară a început verificările împotriva șefei Înalte Curți de Casație și Justiție după ce Cristina Tarcea a cerut judecătorilor să motiveze până pe 1 septembrie deciziile restante.

„Cu două zile înainte de odiosul interviu, Inspecţia Judiciară a solicitat tuturor instanţelor din ţară, inclusiv ICCJ, să prezinte situaţia hotărârilor restante. Să înţeleg de aici că Inspecţia Judiciară a făcut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru l-am făcut şi eu", a declarat Cristina Tarcea, cu referire la acuzațiile de presiuni asupra magistraţilor după ce a spus într-un interviu pentru Realitatea TV că le-a dat termen acestora ca până la 1 septembrie să motiveze toate deciziile.

Președinta ICCJ, întrebată dacă crede că a devenit o ţintă pentru Tudorel Toader, Cristina Tarcea a răspuns: „A, nu cred că domnul ministru al Justiţiei se coboară până la nivelul meu, sub nicio formă”. Întrebarea jurnaliștilor a venit în contextul în care ministrul Justiției a reacționat pe Facebook, insinuând că șefa ICCJ ar fi făcut politică prin declarațiile sale și că l-a criticat în legătură cu procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA.

„Nu pot eu să comentez cine cât înţelege şi cât poate să înţeleagă. Intenţia mea a fost una singură: să-mi exprim cu sinceritate crezul că întotdeauna elementul  politic, factorul politic, trebuie să se ţină cât mai departe de autoritatea judecătorească. Dacă asta înseamnă a face politică, ei, bine, fac politică", a răspuns Cristina Tarcea.

Șefa ICCJ mai spune și că „a venit sezonul la revocări şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, iar pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, atunci „s-a pus în mişcare, pur şi simplu, marea maşină a manipulării”. Afirmația a fost făcută în condițiile în care ministrul Justiţiei i-a adus critici.

„Hai să fim sinceri şi să dăm lucrurile pe faţă. Probabil că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la ICCJ. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare, pur şi simplu, marea maşină a manipulării. Mi se impută faptul că am făcut presiuni asupra judecătorilor datorită împrejurării că i-am rugat în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motivat hotărârile restante. Subliniez, hotărârile restante. De ce spun că este o manipulare? Dumneavoastră cunoaşteţi că în data de 1 martie a fost analizată în cadrul CSM candidatura fostului preşedinte al secţiei penale pentru a fi reînvestit în funcţie, iar unul dintre motivele pentru care CSM a respins această candidatură a fost şi faptul că nu a sesizat IJ pentru redactarea hotărârilor restante. Să înteleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor?”, s-a întrebat Cristina Tarcea.

Președintele ICCJ mai spune că, dacă se consideră că ea a făcut presiuni asupra judecătorilor pentru a motiva deciziile restante, la fel de bine se poate spune și despre Inspecția Judiciară, care a cerut tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi, să prezinte situaţia hotărârilor restante.

„Să înteleg de aici că IJ a facut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru am făcut şi eu”, a afirmat Tarcea.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a afirmat, într-un interviu pentru Realitatea TV, comentând decizia de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că decizia a fost "inadmisibil de mult politizată", ea declarându-se "intrigată"