Inspecția Judiciară a început verificările împotriva șefei Înalte Curți de Casație și Justiție după ce Cristina Tarcea a cerut judecătorilor să motiveze până pe 1 septembrie deciziile restante.

„Cu două zile înainte de odiosul interviu, Inspecția Judiciară a solicitat tuturor instanțelor din țară, inclusiv ICCJ, să prezinte situația hotărârilor restante. Să înțeleg de aici că Inspecția Judiciară a făcut presiuni asupra judecătorilor? Exact același lucru l-am făcut și eu", a declarat Cristina Tarcea, cu referire la acuzațiile de presiuni asupra magistraților după ce a spus într-un interviu pentru Realitatea TV că le-a dat termen acestora ca până la 1 septembrie să motiveze toate deciziile.

Președinta ICCJ, întrebată dacă crede că a devenit o țintă pentru Tudorel Toader, Cristina Tarcea a răspuns: „A, nu cred că domnul ministru al Justiției se coboară până la nivelul meu, sub nicio formă”. Întrebarea jurnaliștilor a venit în contextul în care ministrul Justiției a reacționat pe Facebook, insinuând că șefa ICCJ ar fi făcut politică prin declarațiile sale și că l-a criticat în legătură cu procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA.

„Nu pot eu să comentez cine cât înțelege și cât poate să înțeleagă. Intenția mea a fost una singură: să-mi exprim cu sinceritate crezul că întotdeauna elementul  politic, factorul politic, trebuie să se țină cât mai departe de autoritatea judecătorească. Dacă asta înseamnă a face politică, ei, bine, fac politică", a răspuns Cristina Tarcea.

Șefa ICCJ mai spune și că „a venit sezonul la revocări și la Înalta Curte de Casație și Justiție”, iar pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce privește un judecător, atunci „s-a pus în mișcare, pur și simplu, marea mașină a manipulării”. Afirmația a fost făcută în condițiile în care ministrul Justiției i-a adus critici.

„Hai să fim sinceri și să dăm lucrurile pe față. Probabil că și dumneavoastră sunteți conștienți, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări și la ICCJ. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce privește un judecător, s-a pus în mișcare, pur și simplu, marea mașină a manipulării. Mi se impută faptul că am făcut presiuni asupra judecătorilor datorită împrejurării că i-am rugat în timpul vacanței judecătorești să termine de redactat, de motivat hotărârile restante. Subliniez, hotărârile restante. De ce spun că este o manipulare? Dumneavoastră cunoașteți că în data de 1 martie a fost analizată în cadrul CSM candidatura fostului președinte al secției penale pentru a fi reînvestit în funcție, iar unul dintre motivele pentru care CSM a respins această candidatură a fost și faptul că nu a sesizat IJ pentru redactarea hotărârilor restante. Să înteleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor?”, s-a întrebat Cristina Tarcea.

Președintele ICCJ mai spune că, dacă se consideră că ea a făcut presiuni asupra judecătorilor pentru a motiva deciziile restante, la fel de bine se poate spune și despre Inspecția Judiciară, care a cerut tuturor instanțelor din țară, inclusiv Înaltei Curți, să prezinte situația hotărârilor restante.

„Să înteleg de aici că IJ a facut presiuni asupra judecătorilor? Exact același lucru am făcut și eu”, a afirmat Tarcea.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a afirmat, într-un interviu pentru Realitatea TV, comentând decizia de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, că decizia a fost "inadmisibil de mult politizată", ea declarându-se "intrigată"