Procurorii anticorupție au început urmărirea penală împotrivsa șefului DIPI, Rareș Văduva, pe care îl acuză de favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției. Dosarul a fost disjuns din cel al fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunțat că Văduva va fi înlocuit din funcție.

„Domnul Rareș Văduva, secretar de stat în MAI, va fi înlocuit de premierul Dacian Cioloș în cursul acestei zile", a precizat Iolu.

Actualul șef al DIPI a fost numit în această funcție pe 10 februarie printr-o decizie a premierului Dacian Cioloș.

Tot luni, la sediul DNA au fost chemați și foștii șefi ai DIPI, Gheorghe Nicolae și Gelu Oltean. Dacă primul a refuzat să facă declarații presei, al doilea a confirmat că este suspect în dosar.

Știrea inițială:

DNA l-a citat luni la sediu pe Rareș Văduva, șeful DIPI, pentru a-i aduce la cunoștință că este urmărit penal pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției.

Conform unor surse judiciare, acuzațiile au legătură cu o cauză disjunsă din dosarul în care a fost trimis în judecată fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

„În perioada 2014 - 2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției”, explică DNA într-un comunicat.

Procurorii mai spun că, în aceeași perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcționari din cadrul D.I.P.I. și-au însușit sume de bani și produse. „Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice”, mai spun procurorii.

Rareș Văduva a refuzat să declasifice mai multe înscrisuri ce reprezentau probe în dosarul fostului vicepremier Gabriel Oprea, astfel încât probele să nu poată fi folosite împotriva acestuia.

Procurorii susțin că Văduva „a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală (dosarul „Limuzina” în care era anchetat fostul vicepremier Gabriel Oprea, n.r.). Fiind avertizată asupra consecințelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat”.

Rareș Văduva nu a dorit să facă declarații la ieșirea din sediul DNA, unde a stat 30 de minute.

În schimb, avocatul acestuia, George Pop, a confirmat ancheta.

„În momentul de față se află în derulare o anchetă. Nu putem să dăm niciun fel de detalii. Urmează să ne arătăm o anumită poziție în acest sens, cât privește detaliile cu privire la o anchetă aflată în derulare nu sunt în măsură eu să vă comunic niciun fel de informații”, a spus Pop.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în dosarul achiziționării unei limuzine Audi A8 pentru a fi folosită de acesta. Și foștii șefi ai serviciului secret din MAI au fost trimiși în boxa acuzaților.

Alături de el au fost trimise mai multe persoane cu funcții de conducere în serviciul secret al Ministerului de Interne.