Ministrul Justiției Tudorel Toader a revenit vineri cu clarificări în legătură cu propunerile făcute în urmă cu două zile pentru modificarea legilor Justiției. Tudorel Toader spune că a prezentat doar niște idei, nu sunt în proiectul de lege.

Ministrul Justiției spune că forma finală a proiectelor va exista abia după dezbatere, după ce întreaga societate se va exprima.

Legat de faptul că DNA, DIICOT și CSM, care spun că nimic din ce au propus ei nu se regăsește în ceea ce a anunțat miercuri, Tudorel Toader a spus că este adevărat, dar că avizul CSM este unul consultativ.

Toader mai spune că proiectele vor fi trimise către toate instituțiile imediat după ce vor fi gata propunerile de proiect de lege.

Despre Inspecția Judiciară: „Nu va fi niciun impact. Sistemul nostru juridic este după modelul francez, iar acolo IJ este în subordinea MJ acolo. Dar, indiferent dacă va trece sau nu la MJ, IJ va fi consolidată”, a declarat Toader.

Ministrul Justiției a venit chiar cu o nouă idee legată de Inspecția Judiciară: „Eu am propus și ca IJ să nu fie sub nicio umbrelă. Nici la MJ, nici la CSM, ci ca un corp de control independent. Trebuie să aibă sentimentul deplinei independențe”.

„Intentia este ca această lege fundamentală să se bucure de cea mai mare dezbatere publică, a întregii societăți. Nu sunt înregimentat politic nicăieri, fac parte dintr-un guvern politic. Nu am niciun interes eu, am intersul să fie o lege așa cum românii și-o doresc”, a mai declarat Toader.

Întrebat despre faptul că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost una dintre puținele voci care a lăudat ideile sale și a afirmat că s-ar fi consultat cu el, Toader a spus că Tăriceanu nu face parte din sistemul juridic.

Miercuri, Tudorel Toader a prezentat în conferință de presă, principalele teme ale proiectului de modificare a legilor justiției. Acestea au fost aspru criticate de organizații profesionale ale magistraților, dar și de către instituțiile din sistemul juridic, care spun că ar politiza Justiția.