Ministrul Justiției participă la ședința comisiei speciale condusă de Florin Iordache. Șeful DIICOT i-a spus în față lui Florin Iordache: „Alții sunt cu zeci de ani înainte, noi ne ducem zeci de ani înapoi”.


UPDATE 6 Florin Iordache (PSD): „Niciunul dintre amendamentele supuse dezbaterii mâine nu se vor face până când ministrul nu are puncte de vedere. O spun sub sancțiunea suspendării lucrărilor comisiei”.

Lucrările s-au spuspendat până la ora 17.

UPDATE 5 Cătălin Predoiu (PNL): „PNL sprijină fără echivoc prezumția de nevinovăție, dar nu ne facem părtași la anihilarea parchetului de a lupta cu infracționalitatea”.

„Regret că ministrul Justiției a fugit din comisie la declarații. Ăsta nu e ministru”.

UPDATE 4 Marton Arpad (UDMR): „Există informații în spațiul public care au doar tangență cu adevărul, inclusiv legat de această directivă. Există o formațiune politică foarte abilă care distorsionează adevărul”.

„Iohannis are sfetnici care furnizează idei fără legătură cu realitatea”.

„Anchetatorii cam abuzează de drepturile pe care le au și trebuie să eliminam aceste posibilități”.

UPDATE 3 Toader este luat la țintă și de Stelian Ion (USR): „Vă solicit să fiți prezent la aceste dezbateri pentru că părerea dumneavoatră contează”.

UPDATE 2 Ministrul Justiției a spus că proiectele aflate în comisia Iordache sunt opera Ministerului Justiției. Ioan Cupșa (PNL) îi cere lui Toader să spună care sunt diferențele între propunerile sale și cele ale lui Iordache, dar și să comenteze eliminarea probelor și modificărilor controversate ale Codului Penal și de Procedură Penală.

Toader: „Pot vorbi mult, dar nu știu dacă și bine”.

Tudorel Toader a vorbit în continuare despre legile Justiției, nu despre ce a fost întrebat - modificarea legislației penale.

A revenit apoi la subiect și a spus că ar trebui prea mult timp pentru discuții.

Cupșa l-a acuzat de minciună pe Tudorel Toader: „Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar ați afirmat că ați sesizat comisia cu inițiative legislative. Nu ați sesizat cu absolut nimic comisia”.

Toader a revenit asupra spuselor sale și a spus ulterior că doar a prezentat inițiativele în comisie.

UPDATE 1 Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT arată că multe dintre propunerile de modificare a legislației penale riscă să amputeze urmărirea penal. „Trebuie să ne gândim că alte state apelează la mijloace de probă moderne. Sunt cu câteva zeci de ani înaintea noastră. Noi nu vom mai putea folosi camerele de luat vederi stradale sau informațiile din computerile suspecților. Ne ducem cu câteva zeci de ani înapoi”, spune Horodniceanu.

***** Știrea inițială

Ministrul Justiției, prezent la ședința comisiei speciale condusă de Florin Iordache, susține că trebuie transpusă Directiva UE în totalitate și că trebuie modificată legislația penală.

„Nu este suficient ca la nivel de Directivă o garanție a prezumției de nevinovăție, trebuie ca și legislația penală să ofere garanții”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției îi propune lui Florin Iordache să se facă modificări și la Codul de Procedură Penală. El ar vrea ca suspiciunile rezonabile să fie înlocuite cu probe indubitabile.

Toader spune că Ministerul justiției va veni cu o propunere în acest sens.

Iordache i-a cerut lui Toader ca miercuri Ministerul Justiției să vină cu aceste propuneri și a precizat că astăzi vor avea loc dezbateri generale.