Tudorel Toader a dat o replică tăioasă Înaltei Curți de Casație, Parchetului General și Consiliului Superior al Magistraturii, care ceruseră întoarcerea la Ministerul Justiției a proiectului de modificare a legilor Justiției.

Tudorel Toader a publicat un comunicat în care critică cele mai importante instituții din Justiție, care au cerut ca proiectul de modificare a legilor Justiției să se întoarcă la minister pentru finalizare. Mai multe detalii despre reacțiile de ieri ale sistemului juridic puteți citi aici

Tudorel Toader spune că a acceptat invitația la Comisia specială condusă de Iordache pentru că altfel ar fi încălcat constituția. „Curtea Constituțională a constatat recent că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României generat de un asemenea refuz de prezentare în  fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor”, se arată în comunicat.

„În acest context, inițiativele parlamentare care ar putea privi același domeniu de reglementare sau aceleași soluții legislative promovate la nivelul Guvernului, sau preluarea acestora, cum este situația în cauză, țin de voința Parlamentului, care nu poate fi cenzurată nici de autoritatea executivă și nici de cea judecătorească”, mai spune Toader.

Ministrul devine dur și răspunde punctual șefei ICCJ și procurorului general.

„Afirmațiile avansate în spațiul public de reprezentanți ai autorității judecătorești  în sensul unei ”deturnări” a procesului de legiferare prin simplul fapt al preluării, din inițiativă parlamentară, iar nu guvernamentală, a unui proiect de lege definitivat în cadrul Ministerului Justiției, nesocotesc cadrul constituțional și legal de referință. O astfel de preluare a unor soluţii legislative definitivate la nivelul Ministerului Justiţiei nu poate fi interpretată nici ca o ”deturnare”, nici ca o ”abandonare” a soluţiilor legislative conturate în privinţa modificării legilor justiţiei şi nici ca o ”lipsire de eficienţă” sau ca lăsare în ”derizoriu” a proiectului. ()

Autoritatea judecătorească nu are competenţa de a stabili situaţiile în care un proiect de lege  poate fi  iniţiat de către Guvern sau poate fi preluat de Parlament ca iniţiativă legislativă. Dacă autoritatea judecătorească ar avea îndrituirea constituțională să împiedice Parlamentul să legifereze, ar fi pusă în pericol însăși existența statului de drept, aceasta constituind o limitare nepermisă a rolului Parlamentului, de a cărui esență este reprezentativitatea acestuia, spre deosebire de autoritățile executivă și judecătorească, autorități ce au alt rol și funcții în statul de drept”, răspunde Tudorel Toader.