Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a anunțat vineri că demisionează din UNPR, iar după încheierea mandatului de senator se va retrage din politică. Oprea e trimis în judecată în dosarul Limuzina și e anchetat penal în dosarul coloanei oficiale.

"În politică este important să rămâi fidel propriilor principii. Pe această idee s-a bazat apariția UNPR pe scena politică. Timp de aproape 6 ani am condus UNPR respectând aceste principii. La Putere sau în Opoziție, am făcut ceea ce a fost bine pentru România și nu ceea ce a fost util pentru mine sau pentru partid. UNPR a sprijinit România în ultimii 6 ani și a asigurat stabilitate politică, într-o perioadă economică grea la nivel mondial. UNPR a susținut guverne fără să negocieze avantaje și privilegii. Singurele condiții pe care le-am pus partenerilor noștri au fost legate de protejarea drepturilor cetățenilor români și în special ale militarilor și de tratarea cu responsabilitate a tuturor aspectelor ce țin de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională", a scris, pe Facebook, cel supranumit "Interesul național".

Oprea a anunțat că drumul său se va despărți de al UNPR și va activa în calitate de senator independent, pentru a respinge "toate scenariile ireale" care se fac în legătură cu activitatea sa politică.

La finalul mandatului, fostul ministru de Interne se va retrage din politică, dar va susține mereu proiectele ce țin de securitatea națională.

"Îl voi susține pe președintele României în tot ceea ce ține de acest domeniu și, până la finalul mandatului, voi vota acele proiectele economice și sociale de care societatea are nevoie", a mai scris Oprea.

Totodată, el îi asigură pe foștii săi colegi din UNPR că vor avea întotdeauna în el un prieten: "Le urez succes, indiferent de drumul pe care aleg să-l urmeze. Orice ar face și în orice proiect politic s-ar implica, să nu uite că misiunea lor este să facă bine pentru România și pentru români".

După apariția dosarelor din justiție, Oprea s-a retras, în martie, de la conducerea UNPR, propunându-l drept succesor pe fostul primar al Sectorului 2 Nicolae Onțanu, un alt politician cu probleme, între timp trimis și el în judecată.

Președinte a fost însă ales deputatul Valeriu Steriu, care, după alegerile locale, poartă discuții pentru o colaborare cu PNL. Liberalii condiționează această colaborare de respectarea unor criterii de integritate și de distanțarea UNPR de politicieni precum fostul ministru.

Afacerile penale ale lui Gabriel Oprea

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul achiziționării unei limuzine Audi A8 pentru a fi folosită de acesta. Și foștii șefi ai serviciului secret din MAI au fost trimiși în judecată în același dosar.

Gabriel Oprea este cercetat de procurorii DNA și în dosarul coloanelor oficiale folosite ilegal de fostul vicepremier. Oprea are calitatea de suspect, dar se consideră nevinovat.

Procurorii DNA îl acuză de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.

Cea de-a doua acuzație de abuz în serviciu se referă la încheierea unui protocol în baza căruia fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

Numele lui Gabriel Oprea apare și într-o afacere penală, în urma căreia fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost arestat preventiv, iar nepoata lui Oprea, Loredana Oprea, cea care a fost și avocata lui Victor Ponta, a fost și ea pusă sub acuzare.

Terenul pentru care primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost arestat și care a ajuns, în final, la familia lui Gabriel Oprea, i-a aparținut lui Take Ionescu, marele politician român din perioada interbelică.

Retrocedarea a fost făcută de primarul Onțanu unui urmaș de-al ilustrului om de stat, în urma unor aranjamente cu Cristi Borcea, fostul finanțator al clubului Dinamo, dar și cu Dragoș Dobrescu, unul dintre membrii așa-numitului Grup de la Monaco.