Fostul ministru de externe Sigmar Gabriel s-a întâlnit cu Gerhard Schröder. La Hanovra, cei doi prieteni membri ai SPD au vorbit despre recenta călătorie la Moscova a fostului cancelar german.

„Am vrut să-l întreb pe Gerd Schröder ce a rezultat din discuțiile sale de la Istanbul și Moscova cu privire la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. Dar, din păcate, în ciuda unei game largi de eforturi internaționale, un sfârșit rapid al acestui teribil război de agresiune nu se întrevede", a spus Gabriel, citat de Bild.

Întâlnirea celor doi politicieni SPD a avut loc miercuri la Hanovra. Prim-ministrul landului Saxonia Inferioară, Stephan Weil, a spus că nu a fost implicat în întâlnirea celor doi predecesori ai săi și a aflat despre asta abia miercuri.

Atât Schröder, cât și Gabriel au fost criticați după declanșarea războiului din Ucraina. Schröder este considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. El este, de asemenea, șeful consiliului de supraveghere al companiei energetice de stat ruse Rosneft.

Sigmar Gabriel a recunoscut recent că au existat greșeli în legătură cu gazoductul Nord Stream 2: „A fost o greșeală că nu am ascultat obiecțiile est-europenilor privind Nord Stream 2”. ”Și eu am greșit”, a declarat pentru Die Welt fostul ministru de externe. 

Liderii SPD sunt criticați pentru relațiile lor cu Putin. 

Opoziția i-a cerut cancelarului Olaf Scholz ca fostul cancelar Gerhard Schröder să fie inclus pe lista de sancțiuni a UE.

Presa germană a dezvăluit recent legături controversate între Manuela Schwesig, prim-ministru al landului Mecklenburg-Vorpommern, unde s-a construit Nord Stream 2, și Nord Stream AG, subsidiara Gazprom care s-a ocupat de controversatul gazoduct.