Ambasadorul Ucrainei în României a fost convocat la MAE după ce ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m.

UPDATE

Premierul Nicolae Ciucă a spus la câteva ore după declarațiile inițiale că documentele trimise în august 2022 de Ucraina către România specifică faptul că lucrările efectuate pe Canalul Bâstroe "au fost de întreținere, nu de adâncire".

"Tot ce noi am realizat instituțional până la acest moment vizează menținerea activităților părților ucrainene pe partea lor, în limita lucrărilor de întreținere. Orice excede acestor lucrări va fi clarificat între noi și Ucraina și va fi sesizată Comisia Europeană", a spus premierul la finalul ședinței conducerii PNL de la Parlament.

El a mai declarat că nu știe dacă lucrările au fost făcute cu bani europeni.

Întrebat dacă știe că Ucraina ar vrea să construiască o hidrocentrală în zona Bâstroe, premierul a spus că nu știe despre așa ceva.

Nicolae Ciucă a anunțat că, după discuții cu Comisia Europeană, România pune la dispoziție Canalul Sulina pentru a asigura șenalul navigabil și pentru a folosi calea de navigare la tot potențialul său. Se discută inclusiv posibilitatea ca pe Sulina să se poată asigura traficul navelor și pe timp de noapte.

+++

"Am discutat, sunt mai multe instituții care vor monitoriza și verifica activitatea de la Canalul Bâstroe. Am discutat cu MAE, cu Ministerul Mediului și cu cel al Transporturilor. (...) Cele trei ministere au inițiat nota către Ambasada Ucrainei la București, a fost primit un răspuns în care se specifică faptul că au fost executate lucrări de întreținere, iar astăzi, la MAE va fi prezent ambasadorul Ucrainei. Lui i se va solicita ca în perioada următoare autoritățile române să primească aprobare pentru a verifica lucrările", anunțat, luni dimineață, premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a mai precizat că lucrările făcute de ucraineni au impact asupra mediului și a Deltei Dunării.

Întrebat cum este afectată Delta, Ciucă a spus că înainte trebuie făcute verificări, pentru că autoritățile române nu pot confirma încă faptul că s-au efectuat lucrări.

El a precizat că discuțiile cu ambasadorul urainean la MAE se vor axa pe obținerea aprobării de către România să se deplaseze în Ucraina și să verifice adâncimea Canalului Bâstroe.

"Pe baza măsurătorilor, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte structuri care răspund de menținerea în formă naturală a Deltei Dunării vor acționa ca atare, inclusiv prin sesizarea Comisiei Europene", a conchis prim-ministrul român.

+++

Reamintim că Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m, ”o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării”. Anunțul ministerului vine în contextul în care Ambasada Ucrainei la București a susținut că este vorba doar despre lucrări de întreținere a căii navigabile, potrivit News.ro. (Detalii)