FT critică ”lașitatea” UE în fața regimurilor autoritare, pornind de la lipsa de solidaritate cu Canada în conflictul cu Arabia Saudită, amintind, totodată, și atitudinea blândă față de ce se întâmplă în state membre.DW vede cealaltă față a oglinzii.

”În interiorul UE, angajamentul blocului comunitar față de valori este cu jumătate de măsură. Weekend-ul trecut, zeci de mii de români au ieșit în stradă în capitala București pentru a protesta față de corupția și nepotismul cronice. Societatea civilă ar dori un sprijin puternic din partea UE, dar aceasta pare reticentă să atace acest flagel vechi de decenii, care a paralizat instituțiile statului român”, scrie în editorialul publicat în Financial Times Judy Dempsey, colaboratoare la Carnegie Europe și editor la Strategic Europe.

Autoarea afirmă că același lucru s-ar putea spune și despre Ungaria, unde sunt vizate organizațiile neguvernamentale: ”UE a fost rușinos de ineficientă. Partidul Popular European a refuzat să excludă partidul de dreapta al premierului Viktor Orban, Fidesz, de teama că nu va mai fi cel mai mare grup (în PE) după alegerile de anul viitor”.

”Regimurile autoritare și liderii populiști din Europa profită de ezitarea UE. Între timp, activiștii care încă văd în Europa un gardian al valorilor nu sunt singurii învinși. Uniunea Europeană pune în pericol chiar principiile pe care a fost construită”. 

Într-un comentariu publicat în Deutsche Welle, Armand Goșu este mai optimist în legătură cu atitudiunea Bruxellesului față de regimul lui Liviu Dragnea: ”Președinția românească a Consiliului UE de la 1 ianuarie ar putea să-i creeze mai multe probleme lui Liviu Dragnea decât să-i aducă beneficii. Derapajele Bucureștiului de care până acum Bruxelles-ul nu avea timp și energie, ar putea să nu mai fie tolerate, de vreme ce liderul temporar al clubului trebuie să încarneze valorile lui. Și nu contrariul lor”. (Articolul integral, aici)

Deocamdată, primele reacții ale UE față de violențele jandarmilor la protestul din 10 august au fost anemice.

Luni, întrebat de un corespodent al agenția APA dacă România e pregătită să preia în câteva luni Președinția UE, în condițiile în care un cameraman a fost bătut vineri de jandarmi, iar un consilier cu rang de secretar de stat a scris pe Facebook că protestatarii ar trebui împușcați, un purtător de cuvânt al CE a declarat că Executivul European nu dorește să comenteze situația internă din România.

Marți, CE a precizat că protestele de la București au fost pașnice și a criticat violențele din 10 august, precizând că violența nu reprezintă o soluție în politică.

Remarcând că protestatarii au criticat inversarea progresului în justiție și în lupta împotriva corupției, CE reamintește că, în contextul MCV, urmărește evoluțiile cu îngrijorare și acordă o mare importanță independenței sistemului judiciar și luptei anti-corupție.