Nicușor Dan a declarat că a solicitat renumărarea buletinelor de vot în secțiile din Sectorul 1 în care numărul mare de voturi nule a coincis cu un număr redus de voturi pentru Clotilde Armand.

UPDATE 8/07

"Vom contesta la Biroul Electoral Central decizia luată de Biroul Electoral de Sector. Această contestație va fi pregătită astăzi. Este cea mai firească și cea mai corectă cale de atac la ora actuală", a declarat, miercuri, la RFI, Clotilde Armand.

Candidata USB la Primăria Sectorului 1 a precizat că mai sunt și alte căi de atac: "Putem să ne ducem la Tribunal, dacă cererea noastră este tot refuzată. Putem să invocăm excepția de neconstituționalitate în ceea ce privește votul într-un singur tur. Am mulți susținători care spun că ar trebui și să demonstrăm în stradă că am susținerea oamenilor. Mie nu mi se pare la ora actuală o acțiune potrivită. E adevărat, i-am dus pe stradă pentru Roșia Montană, pentru Colectiv, dar aici ar fi pentru transparența în procesul electoral, în procesul democratic electoral (...). Eu sunt convinsă că BEC va înțelege interesul și necesitatea de a lămuri lucrurile".

UPDATE

Solicitarea USB de renumărare a voturilor la 18 secții de votare din Sectorul 1 a fost respinsă, candidatul formațiunii la Primăria de sector afirmând că decizia a fost luată după multe tergiversări, ceea ce "nu este în regulă".

''Întâmpinarea noastră a fost respinsă de Biroul Electoral al Sectorului 1, compus exclusiv de partidele parlamentare, cu mulți membri PSD, sunt cel mai bine reprezentați. Să știți că este o mare problemă. Am fost anunțați la ora 15:00 să revenim la ora 19:00, la 19:00 ni s-a spus să revenim la 21:00, la 21:00 ni s-a spus să revenim la 22:00, am așteptat, la 22:30, după multe tergiversări, ne-au respins această cerere legitimă și legală și justificată. Nu este corect să nu clarificăm situația. Nu este în regulă, era bine să rezolvăm problema aceasta și pentru domnul Tudorache. El a anunțat că nu se va opune, dar colegii lui de partid s-au opus", a spus Clotilde Armand, într-un mesaj video postat pe Facebook.

"Eu până acum am avut încredere că totul se va rezolva în mod civilizat, acum încep să am dubii. Va trebui să mă susțineți pentru a obliga PSD să fie mai corect, mai transparent și să nu folosească aceste metode care sunt antidemocratice. Sunt extrem de supărată, mi se pare că este normal într-o țară ca România, în București, în sectorul 1 trebuie să facem acest efort minim de renumărare a unor voturi. Nu este o cerere abuzivă, oricine care are cifre în fața lui cifre înțelege că are rost să facem această verificare, e un abuz complet'', a mai transmis Armand.

+++

UPDATE

Candidatul PSD la Sectorul 1 Dan Tudorache a declarat că nu are emoții privind renumărarea voturilor pentru că știe sigur că a câștigat alegerile și că demersul USB este ”un act normal”.

Tudorache a spus, înaintea Comitetului Executiv Național al PSD, că e problema USB că nu a avut delegați în toate secțiile de votare din Sectorul 1, dar că el nu are emoții că s-ar putea schimba ceva după renumărarea voturilor.

”Alegerile le-am câștigat (...) Procesul verbal e sfânt. Le am procesele verbale. Poate să facă tot felul de contestații. Primăria Sectorului 1 e câștigată de PSD. Cred că suspect e că au numit oameni în secțiile de votare care nu și-au făcut treaba sau n-au stat la program. E problema domniei sale (...) Poate să le renumere până o să câștige alegerile la Sectorul 1, dar asta o să dureze mulți, mulți ani (...) Eu zic că cel mai bine ar fi să renumere buletinele de vot domnul Nicușor Dan, singur. Poate așa o să câștige Primăria Sectorului 1”, a spus Dan Tudorache, citat de Mediafax.

***

"Am solicitat renumărarea tuturor buletinelor de vot pentru alegerea primarului din Sectorul 1 întrebuințate în secțiile de votare 5, 7, 9, 13,16, 24, 27, 31, 55, 88, 111, 145, 146, 151, 152, 155, 157 și 158 aflate în circumscripția teritorială a Sectorului 1 București. Motivul este că între procentajul voturilor pentru Clotilde și cel al voturilor nule, s-a îregistrat o corelație negativă puternic semnificativă (-0.555, nivel de semnificație 99%). Cu alte cuvinte, cu cât au fost mai multe voturi nule, cu atât mai puține pentru candidata USB la primăria Sectorului 1, Clotilde Armand", a scris, marți, pe Facebook, Nicușor Dan. 

Exit-poll-urile o dădeau, duminică seara, câștigătoare pe Clotilde Armand (USB) la Sectorul 1, însă situația s-a schimbat în cursul nopții, astfel că rezultatele parțiale ale BEC de luni dimineață l-au dau pe primul loc pe Daniel Tudorache (PSD).

Luni, Nicușor Dan a scris pe Facebook că în Sectorul 1 Uniunea Salvați Bucureștiul a avut delegați în 126 din cele 163 de secții.

În secțiile în care USB a avut delegați, "Clotilde Armand a câștigat cu 76 de voturi (medie 0,6 voturi / secție pentru noi)".

"Nu am avut delegați în 36 de secții. În acestea, PSD a câștigat cu 1.755 de voturi (medie 46 voturi / secție în defavoarea noastră)", a mai scris liderul USB.