Premierul a declarat joi seara că și-a propus ca Bruxellesul să fie informat corect, adică să primească informațiile de la Guvern.

Viorica Dăncilă a acuzat, la Antena 3, dezinformări ale românilor de la Bruxelles, adăugând că nu exclude să fie și din țară. ”Știu cât rău ne-a făcut Monica Macovei în PE”, a spus Dăncilă, precizând că și-a propus ca Bruxellesul să fie informat corect, prin informații primite de la Gvuernul de la București.

Referitor la acuzațiile că acest executiv ar încerca îndepărtarea de UE, Dăncilă a respins acuzațiile, venind cu două argumente: ea cunoaște foarte bine Uniunea după nouă ani petrecuți la Bruxelles și este primul guvern cu un vicepremier responsabil cu parteneriatele strategice.

”Cum poate un europarlamentar să îndepărteze România de Europa? Un om care nouă ani a stat la Bruxelles cunoaşte instituţiile, cunoaşte regulile europene şi ştie cât de importantă este participarea noastră ca stat membru în această construcţie europeană. Legat de parteneriatul strategic - este primul Guvern care are un vicepremier care se ocupă de parteneriate strategice, în special pe parteneriatul strategic cu SUA. Deci cred că doar aceste două lucruri arată, să mă exprim elegant, că dezinformează şi că ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi să o vadă. Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a conchis ea. 

  • despre întâlnirea cu Klaus Iohannis: ”Am spus că ceea ce am văzut în spaţiul public pentru mine este îngrijorător, aceasta din punct de vedere al simplului cetăţean, dar din punct de vedere al funcţiei pe care o ocup, aceea de prim-ministru, a trebuit să iau măsurile necesare, şi anume, chemarea ministrului Justiţiei în ţară, o discuţie cu domnul ministru şi să cer ca domnul ministru să ia în calcul tot ce a apărut în spaţiul public şi să vină cu o situaţie clară în faţa cetăţenilor şi, bineînţeles, în faţa Parlamentului".
"Am mai precizat pentru domnul preşedinte că pentru mine este îngrijorător faptul că am văzut că până şi unui prim-ministru i se poate face dosar. Sunt în postura de prim-ministru şi pentru mine este cu atât mai important ca să aflu adevărul legat de aceste lucruri apărute în spaţiul public".

 

  • despre discuția cu Tudorel Toader: "Imediat ce aceste probleme au apărut în spaţiul public l-am rugat pe domnul ministru să se întoarcă în ţară, a venit în ţară astăzi, a venit direct la Guvern. I-am spus despre aceste lucruri, dânsul ştia deja. I-am cerut ca din punct de vedere juridic să facă toată demersurile pentru aflarea adevărului şi măsurile care se impun într-un caz sau altul, după ce problemele vor fi elucidate”.
  • despre cele trei spitale regionale: "Legat de cele trei spitale pe fonduri europene. Cele trei spitale nu sunt în situaţia pe care ne-am fi dorit-o cu toţii, trebuia să se construiască la Iaşi, Cluj şi Craiova. Spitalul care trebuia să se construiască la Craiova - ni se cere o altă poziţionare, deci un alt teren pe care să construim un alt spital, cer consultanţii de la Banca de investiţii. Iar la spitalul de la Cluj ni se cer încă 1,4 ha pentru construirea acestui spital. Nu sunt trimise nici toate documentele, pe care ar fi trebuit să le avem deja, la Bruxelles. Căutăm soluţii pentru cele trei spitale, iar situaţia nu pot să spun că ne bucură".
  •  despre linia de metrou spre aeroport: ”Nu ne putem încadra în termenul de 2020 pentru linia de metrou Gara de Nord - Otopeni”.