Eurodeputatul Sorin Moisă îşi anunţă demisia din funcţia de raportor al S&D pentru Acordul UE-Canada, acuzând autorităţile de la Ottawa că aplică grile de evaluare necunoscute. Canada spune, în schimb, că nu ridică vizele pe criteriul reciprocităţii.

"Confruntat cu atitudinea dezamăgitoare, injustă şi inexplicabilă a Canadei în chestiunea vizelor pentru români, la finalul a 24 de luni de dialog cu Comisia Europeană şi România, m-am văzut nevoit să îmi prezint demisia din poziţia de raportor al Grupului S&D pentru acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Canada (CETA", a anunţat, miercuri, europarlamentarul social-democrat Sorin Moisă.

El precizează că a lucrat mult atât la negocierea CETA, când era la Comisia Europeană, împreună cu Dacian Cioloş, cât şi pentru a adapta tratatul, după venirea la putere a Guvernului Trudeau în Canada, la realitatea politică a Europei, sporindu-i şansele de a fi aprobat în Parlamentul European şi de către statele membre UE.

Totodată, Moisă reaminteşte faptul că la încheierea negocierilor liderii europeni şi canadieni s-au angajat să elimine cât mai curând vizele pentru toţi cetăţenii din UE. 

"Când summit-ul UE-Canada a anunţat încheierea negocierilor pentru CETA, pe 26 septembrie 2014, liderii europeni şi canadieni au adoptat o declaraţie legând fără echivoc adoptarea CETA de eliminarea vizelor pentru români şi bulgari: «ne angajăm să asigurăm, cât de curând posibil, circulaţie fără vize între ţările noastre pentru toţi cetăţenii canadieni şi ai UE, astfel încât, (printre alte motive de eliminare a vizelor), ei să poată beneficia, cu toţii, pe deplin, de oportunităţile economice care sunt create (prin CETA) între Canada şi Uniunea Europeană»”.

Eliminarea vizelor nu prezintă niciun risc pentru Canada

Europarlamentarul susţine că decizia de eliminare a vizelor este una "fără niciun risc real pentru Canada" şi, cu toate acestea, situaţia a involuat săptămâna trecută, în ciuda scrisorii pe care i-a trimis-o premierului Trudeau şi a întâlnirii, "în aparenţă foarte bună", pe care a avut-o, pe 21 martie, la Ottawa cu ministrul Imigraţiei McCallum.

În opinia sa, justificările autorităţilor canadiene sunt "inacceptabile".

În ceea ce priveşte Comisia Europeană, ea nu şi-a jucat rolul cu "capacitatea de anticipare, forţa, dedicaţia şi înţelepciunea politică cu care ar fi trebuit să facă acest lucru", acuză Sorin Moisă.

Acesta anunţă că s-a găsit în imposibilitatea morală şi politică de a mai lupta pentru CETA, chiar dacă acordul este şi „copilul” său, aşa cum este şi al actualului prim-ministru al României, care în calitate de comisar european pentru Agricultură a fost negociator-şef la nivel politic pentru partea de comerţ agricol.

Nu pot însă accepta ca România să fie eterna excepţie, întotdeauna sacrificată, de asta data chiar fără urmă de motiv temeinic: românii, cetăţeni UE, circulă liber în Europa şi în aproape toată lumea occidentală, şi nu mă pot împăca cu ideea că eliminarea vizelor pentru noi ar fi un pericol pentru Canada,

afirmă el.

Europarlamentarul român mai afirmă că România va trebui să fie încă multă vreme de acum înainte "obiectul unor inspecţii tot mai intruzive, cu grile de evaluare necunoscute sau care se schimbă de la o întâlnire la alta, ale unor birocraţi canadieni, inclusiv în zone unde în mod sigur performăm (frontiere, corupţie), fără ca aceste criterii să aibă în mod rezonabil ceva de-a face cu ideea de călătorie fără vize în Canada". 

CE se teme de consecinţele economice şi de afectarea relaţiilor

În cazul în care țările terțe nu renunță, în termen de 24 de luni, la nereciprocitate în domeniul vizelor, această situație poate fi un motiv de suspendare a exonerării de vize de care beneficiază cetățenii țărilor terțe respective.

Acest termen a expirat marţi, dar CE nu a luat nicio decizie, ci "a invitat" Parlamentul European şi Consiliul UE să adopte o poziție referitoare la calea de urmat în ceea ce privește situația de nereciprocitate cu anumite țări terțe, inclusiv SUA și Canada, în domeniul politicii în materie de vize.  

În plus, în cadrul Colegiului comisarilor a fost prezentată o evaluare a consecințelor unei posibile suspendări și a fezabilității punerii în aplicare efective a acesteia.

Potrivit evaluării, e foarte puțin probabil ca statele membre să aibă posibilitatea de a prelucra un număr sporit de cereri de viză, în conformitate cu dispozițiile Codului de vize, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a unei astfel de decizii.

De asemenea, o astfel de obligativitate ar putea conduce la o scădere a numărului de călători din Canada și SUA.

"Suspendarea ar putea atrage după sine, de asemenea, consecințe economice considerabile, în special pentru industria aeronautică, și totodată ar avea un impact considerabil asupra relațiilor externe ale UE cu doi parteneri strategici", se mai arată în evaluare. (Detalii, aici)

Ottawa: Nu ridicăm vize în regim de reciprocitate/România nu îndeplineşte criteriile

"Nu o facem (eliminarea vizelor) în termeni de reciprocitate. O facem potrivit condiţiilor din fiecare ţară", a declarat, luni, ministrul pentru Migraţiei, John McCallum.

"Nici România, nici Bulgaria nu îndeplinesc în prezent criteriile cerute de Canada pentru ridicarea vizelor", a precizat, pentru cbc.ca, Remi Lariviere, purtător de cuvânt al Departamentului pentru cetăţenie, migraţie şi refugiaţi de la Ottawa.