Purtătoarea de cuvânt a lui Klaus Iohannis a declarat luni că președintele consideră că OUG privind votul uninominal pentru președinții de consilii județene reprezintă o concesie făcută de Dăncilă pentru a câștiga sprijinul baronilor locali.

UPDATE  PSD consideră că obiecțiile președintelui Iohannis față de ordonanța de urgență privind alegerea președinților de consilii județene prin vot uninominal au la bază "o abordare populistă, contrară principiilor democratice".

Printr-un comunicat de presă, social-democrații mai spun că ordonanța criticată de președinte ia puterea de la partide și o redă cetățenilor, iar președinții de consilii județene vor fi aleși direct de către cetățeni și "nu vor mai fi deciși la masa verde, prin trocul dintre partide, cum se întâmpla până acum".

"Prin urmare, poziția actuală a președintelui față de această măsură intră în contradicție cu referendumul recent în care acesta susținea că cetățenii sunt cei care trebuie să aibă ultimul cuvânt", potrivit sursei citate.

Aceștia mai afirmă că motivele invocate de președinte în critica asupra ordonanței sunt la fel de "inconsistente și lipsite de fundament".

"În ce privește obiecția că PSD ar schimba regulile în timpul jocului, subliniem că, dimpotrivă, această reglementare a fost adoptată prin procedură de urgență tocmai pentru a respecta recomandarea Comisiei de la Veneția ca orice modificare în materia electorală să fie făcută cu cel puțin 12 luni înainte de următoarele alegeri. Astfel, partidele și potențialii candidați vor avea timp suficient pentru a se pregăti până la alegerile locale de anul viitor. De asemenea, critica lui Iohannis că președintele de consiliul județean nu ar fi menționat în Constituție este irelevantă, pentru că nimic din Legea fundamentală nu interzice organizarea de alegeri pentru această poziție de autoritate în administrația locală. Dimpotrivă, potrivit art. 122. alin. 2 din Constituție, „Consiliul județean este ales și funcționează în condițiile legii”, ceea ce înseamnă că reglementarea în acest domeniu este lăsată la aprecierea legiuitorului", continuă PSD.

În final, PSD transmite că reglementarea nu este o inițiativă proprie, ci o solicitare exprimată de 29 de președinți de consilii județene de la mai multe partide politice, inclusiv de la PNL, cum ar fi cei de la Alba, Arad, Brașov, Călărași, Sibiu și Suceava. 

+++

Președintele "constată că PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catrastrofal și umbă iar la cutia cu ordonanțe", a spus Mădălina Dobrovolschi, în replică la anunțul Vioricăi Dăncilă privind OUG pentru revenirea la votul uninominal în cazul președinților consiliilor județene.

 

"Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, atenționează președintele României. Cetățenii le-au transmis pesediștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituție exclusiv pentru situații excepționale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv și netransparent", a precizat purtătoarea de cuvânt. 

Potrivit președintelui, OUG e o concesie pe care Viorica Dăncilă vrea să o facă în fața baronilor în încercarea de a le câștiga sprijinul: "În mod evident, dacă se va schimba legislația în sensul enunțat de premier, vor fi favorizați acei președinți de consilii aflați în prezent în funcții. Adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene. Acești baroni PSD, panicați de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să își securizeze funcțiile, în ciuda voinței românilor. Așa ceva nu poate fi acceptat!"

Reprezentantul comunității e primarul, nu președintele CJ, a mai spus ea.