Liviu Dragnea, liderul PSD, susține că ancheta DNA ce conține elemente publicate și de jurnaliștii de la RISE Project, susține că vinovat de toate este omul de afaceri american George Soros. El susține că nu are afaceri nici în Brazilia, nici aici.

Președintele PSD, Liviu Dragnea a vorbit la RTV despre ancheta DNA și legăturile sale cu Brazilia, dezvăluite de jurnaliștii de RISE Project. El spune că ancheta procurorilor nu îk vizează pentru că nu are nicio afacere în Brazilia și nu a trasferat bani în această țară.

Mai mult, el spune că totul a pornit de la George Soros, „un personaj malefic”.

„O să o iau inginerește. Nu am nicio afacere în Brazilia, nu am afaceri într-o altă țară, n-am dus bani în Brazilia, nu am transferat bani în Brazilia, nu am transferat bani în nicio altă țară. Declarația mea de avere este foarte clară”, a declarat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a vorbit și despre raportul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI, serviciul secret al Ministeerului de Interne), despre care s spus că sunt doar niște „hârtii”, în care s-au înșiruit minciuni.

„În ceea ce privește acele hârtii, pentru că nu este un document, un document trebuie să fie asumat de către cineva, un document trebuie să aibă un număr de înregistrare, trebuie să aibă o semnătură, o ștampilă. Este vorba de niște hârtii scrise de, eu spun ce se aude prin Alexandria, pentru că sunt niște polițiști care se tot laudă de câteva luni de zile, acest document era fluturat de un individ Nițulescu prin 2012, același document, și spunea că este un document de la DGPI sau că e de la Poliție. Eu am văzut comunicatul MAI care este oficial. Nu exista nicio asumare a DGIPI, nu este un document intern al acestui serviciu secret. Nu există nicio structură a MAI care să spună că acel document este. Este o înșiruire de minciuni. Mare parte din lucrurile scrise acolo au fost cercetate de parchet de-a lungul anilor și pentru ele s-au dat NUP-uri”, a mai spus Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

„În ceea ce privește comunicatul DNA-ului. Eu am citit comunicatul DNA, nu mi-am văzut numele acolo. Nu are cum să aibă legătură cu mine nicio anchetă legată de Brazilia, pentru că nu am afaceri în Brazilia, nu am nicăieri vreo afacere și nu am făcut nicio infracțiune nici acolo, nici aici”, a mai declarat președintele PSD.

Dragnea i-a transmis omului de afaceri George Soros că „nu o să cedeze”.

„În ultimele luni de zile, am avut poziții destul de dure și le am în continuare vizavi de acest personaj malefic, care este George Soros și îi transmit și acum: nu o să cedez. Totul pleacă de acolo, totul pleacă de la George Soros”, a spus șeful PSD.

Ce spun procurorii, ce spun jurnaliștii de investigație de la RISE Project

Procurorii anticorupție au deschis un dosar in rem pentru fapte de corupție și deja au fost audiați martori și au luat legătura cu autoritățile din Brazilia. Ancheta procurorilor a pornit în luna februarie 2016.

Procurorii DNA au început ancheta cu privire la posibile fapte de corupție, iar în acest moment nu există nicio persoană acuzată oficial.

„O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției”, arată DNA într-un comunicat.

Între timp, procurorii au adunat mai multe probe, au audiat martori și colaborează cu autoritățile din Brazilia.

„După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”, mai arată procurorii anticorupție.

Echipa de jurnaliști de la RISE Project a dezvăluit în mai multe episoade cum a preluat Liviu Dragnea de la stat firma Tel Drum pentru ca mai apoi societatea să primească multe contracte. Deși oficial nu se știe cine este acționarul majoritar, pentru că acțiunile sunt la purtător, nu nominale, jurnaliștii bănuiesc că firma este controlată de Liviu Dragnea.

După preluare, timp de peste un deceniu, Dragnea și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate.

De altfel, aceste informații sunt prezentate și într-un raport secret al DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, care a și fost trecut în subordinea partidului.

Documentul clasificat al Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) obținut de RISE Project descrie o ”rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale.

Tot jurnaliștii de la RISE Project au dezvăluit desele vacanțe ale liderului PSD în Brazilia, împreună cu alți acționari ai firmei Tel Drum.